Les crítiques de la premsa europea contra l’Alt Representant de la UE per a la Política Exterior, Josep Borrell, s'han disparat, després que el ministre d'Exteriors rus, Sergei Lavrov, el va deixar sense paraules quan va retreure-li una doble vara de medir i li va recordar l'existència de presos polítics a Espanya.

La visita de Borrell ha estat un fracàs i molts mitjans han criticat una falta de preparació. El diari econòmic francès Les Echos ha assegurat que Borrell "ha humiliat la UE" amb la seva visita a Moscou, i que aquesta ha estat la conclusió del viatge. El diari europeu Euobserver ha titulat la seva peça en el mateix sentit i ha afirmat que "Rússia ha humiliat Borrell a Moscou". 

les echos

"Moscou expulsa tres diplomàtics europeus i humilia Borrell", titula el diari econòmic Les Echos

En un to més contundent, la premsa alemanya ha criticat la forma com Borrell havia planificat el viatge. El diari Frankfurter Allgemeine, el més important d'Alemanya, ha manifestat que el viatge de Borrell a Moscou va provocar controvèrsia des d'un primer moment i que diversos Estats, inclosa Polònia, havien demanat al representant de la diplomàcia europea que es quedés a casa. També els liberals del Parlament Europeu li van exigir que només viatgés a Rússia si tenia garanties d'assegurar la llibertat de l'opositor rus Navalni. "Òbviament, no les tenia", han explicat. 

També critica que el representant de la UE ni tan sols es va reunir amb Navalni. Tot i que el portaveu del Kremlin li havia anunciat que calia contactar amb les autoritats de la presó per poder parlar amb l'opositor, en lloc d'això, Borrell va optar per reunir-se només amb el seu l'advocat i altres representants de la societat civil. 

Segons la televisió alemanya, Borrell ha sortit escaldat també per no tenir clar com actua el ministre d'Exteriors rus, un gat vell. "En diplomàcia es lluita normalment amb el floret. Però el que s'ha fet servir amb Borrell a Moscou es pot descriure com a destral de combat", assenyala per explicar la desfeta de l'exministre.

Telenotícies Tagesthemen emès el 5 de febrer del 2021 / tagesschau.de

El canal internacional de la televisió alemanya, la Deutsche Welle, va en el mateix sentit, i gairebé titlla Borrell d'aprenent. "La roda de premsa de Borrell i Lavrov es va convertir en una lliçó de presumpció i fracàs. Borrell semblava un escolanet allà, arraconat, i mal preparat. Sergei Lavrov és conegut perquè no dona res als seus socis en les negociacions, i fins i tot va robar la dignitat política a Borrell", deixa anar.

"Divendres a la tarda era evident que la missió de Borrell s’havia estavellat. I arribats a aquest punt, el diplomàtic en cap de la UE hauria d'haver estat unes hores més a Moscou. Havia de fer alguna cosa, reunir-se amb representants de Navalny o intentar redreçar les coses fent una aparició pública a Rússia. Fins i tot hauria estat concebible anticipar el vol de tornada, una interrupció del viatge sens dubte hauria estat un exemple", afegeix.

A la presó per un referèndum

Després de la reunió que van mantenir ahir els dos polítics, el cap de la diplomàcia europea van insistir públicament a reclamar la posada en llibertat de Navalni i ha subratllat que la UE espera una investigació “independent i completa” sobre l’enverinament del líder opositor aquest estiu.

Després d’escoltar-lo, Lavrov va recordar que “els líders independentistes són a la presó per organitzar un referèndum, una decisió que la justícia espanyola no ha revocat malgrat que tribunals d’Alemanya i Bèlgica han fallat en contra”. 

El ministre rus va insistir que Espanya davant d’aquesta situació ha defensat el seu sistema judicial i ha demanat no dubtar de les seves decisions, mentre que, per la seva banda, Rússia no ha fet comentaris polítics. “Això és el que volem d’Occident en termes de reciprocitat”, va reclamar.

Borrell va replicar als retrets del ministre rus assegurant que quan es produeixen als Estats Units o la UE casos de brutalitat policial “hi ha moltes formes de posar les coses al seu lloc i demanar responsabilitats”.

El responsable de la política exterior de la UE va insistir a reclamar una investigació “plena i transparent” que podria ajudar a clarificar el que va passar amb l’intent d’enverinament de Navalni.

 

Imatge principal, Sergei Lavrov i Josep Borrell / EFE