"Estic greument preocupat per les escenes de violència registrades a Irlanda del Nord". Amb aquesta piulada, el primer ministre britànic, Boris Johnson, condemnava ahir els episodis de violència que s'estan succeint a les àrees protestants d'Irlanda del Nord durant els darrers dies, els quals han provocat grans danys, lesions a mig centenar de policies i que han fet saltar totes les alarmes polítiques per por d'una escalada de la violència.
Uns aldarulls que van tenir el seu punt àlgid durant la nit d'ahir, amb el segrest i posterior incendi d'un autobús a Belfast i l'agressió a un fotoperiodista. Segons recull l'agència EFE, els aldarulls estan protagonitzats principalment per joves unionistes, que busquen, a més de l'enfrontament amb la policia, la confrontació amb la comunitat catòlica-nacionalista irlandesa en les zones que divideixen en bàndols la capital nord-irlandesa, anomenades eufemísticament "línies de pau".
Davant de la situació, l'Executiu nord-irlandès, de poder compartit entre protestants i catòlics, ha emès un comunicat que demana la fi dels "deplorables" atacs en els quals, segons la Policia autònoma (PSNI), han estat implicats grups paramilitars lleialistes (lleials a la corona britànica).
Malestar acumulat: el Protocol Irlandès
Segons alguns observadors, el rebrot de la violència es deu a l'enfrontament entre la policia autònoma i el partit pro-britànic Partit Democràtic Unionista (DUP), molest perquè la setmana passada les autoritats van decidir no imputar a membres del Sinn Féin, braç polític del ja inactiu Exèrcit Republicà Irlandès (IRA), que van assistir al juny al funeral d'un antic líder paramilitar malgrat les restriccions per la pandèmia. Una circumstància que se suma a la incomoditat de la comunitat unionista-protestant arran del Brexit i el seu controvertit Protocol Irlandès, el qual consideren que posa en perill la seva relació amb Londres, especialment davant l'embat dels partits nacionalistes per aconseguir la reunificació de l'illa.
En aquest clima de creixent crispació, el ministre irlandès d'Afers Estrangers, Simon Coveney, ha advertit avui que els disturbis "causaran morts" si els polítics no treballen junts per "rebaixar la tensió" i abordar "els desafiaments" a través de la via democràtica. "És molt preocupant veure que hi ha esforços per provocar una reacció de la comunitat nacionalista i estendre la violència més enllà de les comunitats lleialistes", va dir Coveney, que va demanar recuperar l'esperit de l'Acord de Divendres Sant, el text que va posar fi al conflicte a la regió i que complirà 23 anys aquest dissabte. De moment, Londres abordarà la situació a través del ministre per a Irlanda de Nord, Brandon Lewis, que s'ha reunit avui amb els principals partits de la regió.