Diversos països africans estan elaborant un pla per a una possible intervenció militar al Níger amb l'objectiu de prendre el control als soldats que han donat un cop d'estat. De fet, els caps de l'Estat Major de Defensa dels països de la Comunitat Econòmica d'Estats de l'Àfrica Occidental (Cedeao) s'han reunit avui per explorar aquesta via. Tot i això, no hi ha unanimitat entre els 14 països que formen part de l'organització africana, i és que Mali i Burkina Faso, països governats per juntes militars, consideren que aquest moviment equivaldria a una declaració de guerra també contra ells.
Algèria demana "evitar l'ús de la força"
Tal com explica Efe, la postura d'una intervenció tampoc és ben vista per Algèria, i és que, en un comunicat, aquest mateix divendres ha expressat la voluntat "d'evitar l'ús de la força" i apostar per "mitjans diplomàtics" davant l'ultimàtum de 7 dies del passat diumenge per part de la Cedeao als colpistes del Níger. L'objectiu d'occident i de la mateixa Cedeao és la de retornar el poder al president, Mogamed Bazoum.
El comissari d'Afers Polítics, Pau i Seguretat de la Cedeao, Abdel-Fatau Musah, ha assegurat aquest divendres que els "caps d'Estat Major de Defensa i el seu equip han treballat sense descans en l'elaboració d'un pla d'operacions per a una eventual intervenció militar al Níger amb l'objectiu de restablir l'ordre constitucional". "Tots els elements que integraran una eventual intervenció han estat elaborats aquí, inclosos els recursos necessaris, el com i el quan desplegarem la força", ha dit Musah en acabar la reunió. Amb tot, també ha esclarit que la decisió definitiva la prendrà els caps d'Estat.
Els colpistes trenquen relacions amb França
Occident, per la seva banda, es mostra preocupada per la possibilitat que Rússia estigui darrere del cop d'estat al Níger, però també perquè es tracta d'un país que és el setè productor d'urani al món. De fet, les propietats de les mines són franceses amb un 45% propietat de l'Estat francès.
Un altre element que preocupa a occident és que els líders de la junta militar colpista han decidit trencar relacions amb l'Estat francès, qui, a més, disposa d'uns 1.500 militars al país per lluitar contra els grups jihadistes de l'Estat Islàmic i Al-Qaeda.
Amb tot, la Xina ha demanat diàleg, mentre que els colpistes han avisat que un possible intent d'intervenció tindrà una "resposta immediata" i Rússia s'ha queixat d'una "ingerència estrangera" en els "assumptes interns del Níger.