El multimilionari i propietari de Twitter (ara X), Elon Musk, fa anys que sosté posicions polítiques escorades a l'extrema dreta. Musk sempre ha intentat influir en la política dels Estats Units i de la resta del món. Per exemple, va acollir a Twitter la presentació de la candidatura a presidenciable republicà de Ron DeSantis, governador de Florida i dels més radicals del Partit Republicà, així com ha donat suport públicament a Javier Milei, actual president argentí. El seu següent pas en la seva influència en l'escenari global de l'extrema dreta és donar 41,3 milions d'euros al mes a la campanya de Donald Trump.
Segons informa The Wall Street Journal, Musk ha dit que té previst donar els diners a America PAC, un tipus de comitè d'acció política (súper PAC) que pot obtenir donacions d'individus, corporacions i sindicats i gastar quantitats il·limitades. El diari estatunidenc cita fonts properes al multimilionari, que confirmen el canvi de parer que ha fet respecte a les eleccions estatunidenques. Fa uns mesos va afirmar que no donaria a cap candidat, tanmateix, dissabte, després de l'atemptat contra Trump, va demanar el vot pels republicans.
America PAC, creada al juny, ja ha rebut donacions d'altres empresaris com Joe Lonsdale (Palantir); Cameron i Tyler Winklevoss (Gemini) o Joe Craft (Alliance Resource Partners) i la seva dona Kelly Craft (exambaixadora dels EUA a l'ONU), indica el diari. D'acord amb documents presentats a les autoritats, America PAC va rebre uns 8 milions d'euros en donacions el trimestre més recent, per la qual cosa la suma a què s'ha compromès Musk tindria un impacte substancial.
Musk i la seva agenda d'extrema dreta
D'ençà que va comprar Twitter l'any 2022, les polítiques empresarials que ha implementat a la plataforma fan que els discursos d'extrema dreta hi campin àmpliament. Diversos estudis mostren com hi ha hagut un augment del discurs d'odi a la plataforma. Una de les entitats que va denunciar aquest augment del discurs de l'odi va ser Center for Countering Digital Hate (Centre contra l'Odi Digital, o CCDH). L'organització havia constat que els usuaris que pagaven per estar verificats (idea del mateix Musk), tenien més màniga ampla per difondre idees d'extrema dreta i discurs de l'odi sense conseqüències. Musk els va demandar sense èxit.
Elon Musk ha esdevingut un guru de l'extrema dreta arreu del món i, en concret, a Silicon Valley. Segons publicava el The New York Times el passat mes de maig, els CEOs, inversos i propietaris a la meca de la tecnologia occidental cada cop són més conservadors.