L'anunci de la dimissió de Nicola Sturgeon com a primera ministra d'Escòcia ha provocat una onada de reaccions, tant dins com fora de la política britànica. Alguns han destacat la seva feina a favor de la independència del país en els anys que ha dedicat a la política, mentre que d'altres han optat per retreure que abandona el càrrec quan més se la necessita i el Partit Nacionalista Escocès no sap ben bé com dirigir-se cap a un nou referèndum. Amb tot, un dels missatges de comiat més desagradables ha estat el de Donald Trump, que des de la seva pròpia xarxa social ha acusat a Sturgeon de ser un fracàs polític. "Bon viatge a l'extremista fracassada Nicola Sturgeon d'Escòcia", ha escrit l'expresident dels Estats Units a The Truth Social.
Tot i que els politòlegs britànics asseguren que el motiu pel qual la política ha abandonat el càrrec és per un debat intern al partit sobre com s'ha de fer a partir d'ara el camí cap a la independència escocesa, Trump ha insistit en una altra idea que ha planat sobre la dimissió, la polèmica per la seva llei trans. "Aquesta boja esquerranosa simbolitza tot el que està malament amb les polítiques identitàries", ha continuat vomitant el republicà, "Sturgeon va considerar que no hi havia cap problema amb tancar un home biològic en una presó de dones i, com si amb això no n'hagués tingut prou, ha lluitat per una llei que permet a nens de 16 anys canviar de gènere sense autorització mèdica". El missatge de Donald Trump ha estat, segurament, un dels més carregats de retrets contra Sturgeon, fins i tot més que els dels seus rivals polítics a Escòcia o Londres: els unionistes consideren que la seva dimissió els afavorirà, ja que amb ella marxa la figura més representativa de l'independentisme escoés en els últims anys.
Els camps de golf, motiu de disputa entre Trump i Sturgeon
Amb tot, el segon missatge que ha dedicat Trump a l'adeu de Sturgeon revela el motiu del seu odi, demostrant que la llei trans és només una excusa. "Vaig fer els camps de golf més grans del món a Escòcia, però ella va lluitar contra mi i els meus negocis, dificultant la meva feina. La gent meravellosa d'Escòcia estarà molt millor sense ella al govern". Així, Trump revela els motius de la seva rancúnia contra Sturgeon: els camps de golf que va construir a la costa d'Aberdeen, al nord del país, i que fins llavors eren un entorn protegit. El gener de 2021, en plena pandèmia de la covid i quan Trump va anunciar que no assistiria a la investidura de Joe Biden, a qui no reconeixia com a guanyador de les eleccions, Sturgeon va sortir als mitjans a recordar-li al expresident que no tenia permís per anar a jugar a golf al seu país per les restriccions de la pandèmia: "No és el que seria un motiu fonamental".
Reunió de l'SNP per escollir el relleu de Sturgeon
Per altra banda, aquest dijous el comitè executiu del Partit Nacionalista Escocès es reuneix per elaborar el procés a partir del qual s'escollirà el successor, o successora, de la primera ministra. El de Sturgeon ha estat un anunci sorpresa i el partit no té cap relleu clar a la política més important del país en els últims anys. Entre els aspirants figuren el viceministre principal, John Swinney, l'antic líder del partit a la Cambra dels Comuns, Angus Robertson i la ministra de finances Kate Forbes. El nom d'aquesta política nascuda a les Terres Altes destaca per la seva joventut, ja que només té 33 anys i enquestes prèvies a la dimissió la situaven per davant dels altres dos candidats.