Ningú no esperava que la reunió del G-7 que se celebrava a la localitat canadenca de La Malbaie acabés amb acord. Les incendiàries declaracions de Donald Trump abans de la trobada, i l'anunci de que marxaria del Canadà abans d'acabar la cimera, feien esperar el pitjor. De fet, sorprenentment, es va signar un acord final, que bàsicament, reflectia el desacord entre els Estats Units, i els altres membres del G-7 (Alemanya, Canadà, França, Itàlia, el Japó i el Regne Unit). Però al cap d'unes hores, mentre viatjava amb l'Air Force One cap a Singapur, Donald Trump mitjançant una piulada al seu compte personal de Twitter ha invalidat el document.

La polèmica amb Trudeau

Donald Trump ha reaccionat així després que Justin Trudeau, el primer ministre canadenc, en una roda de premsa al final de la cimera, critiqués els aranzels imposats pels Estats Units a les importacions d'acer i alumini canadenc i anunciés que prendrien represàlies contra aquestes mesures. Trump és conscient de la dedicada posició de Trudeau, ja que tres quarts de les exportacions canadenques van destinades als EUA, i una guerra comercial resultaria molt perjudicial per al Canadà.

To vehement

En la primera piulada enviada des de l'avió presidencial, Trump es mostrava satisfet per la reunió, tot i que presumia de que havia fet saber als seus socis que "no els permetria" aplicar més barreres aranzelàries al seu país. Però en els següents tuits, Trump es va passar al seu característic to contundent, acusant a Trudeau de "deshonest" i "dèbil".

Diferències en aranzels i energia

No només hi ha diferències entre els Estats Units i la resta de països del G-7 en temàtica aranzelària. També tenen greus tensions en qüestió energètica. Tots els membres del G-7, excepte els Estats Units, van firmar a La Malbaie una declaració contundent que demanava la implementació de l'Acord de París contra el canvi climàtic, que Washington va rebutjar en retirar-se del tractat després que Trump arribés al poder. Per la seva banda, els EUA van incloure un punt en el comunicat final que demanava l'ús "de totes les fonts d'energia", que ningú més va acceptar. I, a més a més, Trump no ha renunciat a exigir que Rússia s'incorpori al grup dels països més potents del món.