Els Estats Units han anunciat aquesta passada nit la seva retirada del Pacte Mundial de l'ONU sobre Migració i Refugiats, una decisió presa en últim terme pel president, Donald Trump, encoratjat per un dels seus assessors més propers, l'ultranacionalista Stephen Miller, davant de l'escepticisme del Departament d'Estat i l'única oposició de la persona que finalment va haver de declarar la sortida de l'organització: l'ambaixadora davant Nacions Unides, Nikki Haley.

Nikki Haley. Foto: Departament d'Estat.

"Estem orgullosos de la nostra herència d'immigrants i el nostre lideratge moral en brindar suport a les poblacions de migrants i refugiats a tot el món", segons va declarar ahir Haley. "Però les nostres decisions sobre les polítiques d'immigració han de ser preses pels nord-americans i només pels nord-americans. Nosaltres decidirem la millor forma de controlar les nostres fronteres i qui rebrà autorització per entrar al nostre país", va reblar.

Els Estats Units acaben així la seva vinculació amb un pacte basat en la declaració de Nova York del 2016, al que es va unir el llavors president Barack Obama, i per la qual l'Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), havia de proposar a l'Assemblea General del 2018 un pla d'acció per als moviments d'immigrants i refugiats.

La declaració incloïa també un conjunt de compromisos dissenyats per garantir la protecció dels Drets Humans dels migrants, millorar la cooperació internacional en matèria de seguretat fronterera i dissuadir als governs de detenir nens immigrants. El pacte també va delinear un pla per a un tractat internacional, o "compacte", que seria rematat per l'Assemblea General de l'ONU a finals del 2018

"Moltes disposicions de la Declaració són incompatibles amb la política d'EUA sobre immigració i refugiats, així com amb els principis de l'administració Trump", segons el document de retirada, confirmat pel secretari general de l'ONU, António Guterres.

Stephen Miller. Foto: Gage Skidmore.

Trump va prendre la decisió divendres

Trump es va decantar per la retirada fa dos dies, convençut per Miller, pel seu cap de Gabinet i punta de llança del Departament de Seguretat Interior en matèria d'immigració durant els primers mesos del seu administració, John Kelly, i pel fiscal general, Jeff Sessions.

El Departament d'Estat es va oposar en principi a la decisió però va acabar canviant d'opinió, segons fonts de Foreign Policy properes al desenvolupament de les converses.

La de Haley va ser l'única veu obertament dissident fins al final, argumentant que els Estats Units tindrien una millor oportunitat d'influir en el resultat de les converses referents al tema, que començaran properament a Port Vallarta (Mèxic), si participava en el procés. El president va acabar desautoritzant-la.

Amb aquesta mesura, l'Administració Trump prossegueix amb la seva política de desvinculació d'organitzacions i pactes de Nacions Unides, així com d'acords signats en el seu moment pel seu predecessor, Barack Obama, entre ells de l'Acord de París sobre el clima i, de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO).

 

Foto de portada: Frontera EUA - Mèxic a El Paso. Foto: Office of Representative Phil Gingrey.