Donald Trump continua deixant titulars sucosos relacionats amb les eleccions presidencials del pròxim 5 de novembre. L’expresident republicà ha concedit dues extenses entrevistes, a la revista Time, en les quals conversa sobre els seus plans presidencials en cas que resulti guanyador en els comicis. Trump tracta moltes qüestions d’actualitat, tant interna com relativa a la política exterior, i ofereix respostes molt polèmiques, entre les quals destaca que no descarta la possibilitat que pugui haver-hi una reacció violenta dels seus partidaris si no guanya les eleccions, en el cas que, segons el seu parer, es tornin a repetir les irregularitats en els resultats de les eleccions del novembre del 2020, i que van acabar amb un assalt per part dels seus seguidors al Capitoli el 6 de gener.

La pregunta de Time i la resposta de Trump és aquesta:

Senyor president, en la nostra darrera conversa vostè va dir que no el preocupava la violència política en relació amb les eleccions del novembre. Va dir: "Crec que guanyarem i no hi haurà violència". Què passa si no guanya, senyor?

“Bé, crec que guanyarem. Estem molt per davant. No crec que puguin fer les coses que van fer la darrera vegada, que van ser horribles. Absolutament horribles. Van fer tantes, tantes coses diferents, que violaven totalment allò que se suposava que estava succeint. I això ho saps i tothom ho sap. Podem recitar-los, recórrer una llista que seria molt llarga. Però no crec que tindrem això. Crec que guanyarem. I si no guanyem, ja saps, depèn. Sempre depèn de la imparcialitat d'una elecció. No crec que siguin capaços de fer les coses que van fer la darrera vegada. No crec que puguin sortir-se amb la seva. I si aquest és el cas, guanyarem batent rècords”.

Una llarga entrevista en dues entregues

L’entrevista del periodista Eric Cortellessa es va fer en dues entregues. La primera a la seva residència de Mar-a-Lago, a Palm Beach (Florida), el passat 12 d’abril, i la segona en una conversa telefònica de seguiment el 27 d’abril. Al llarg de les entrevistes, a més de les perspectives de violència política en aquest cicle electoral, Trump admet, entre altres coses, que en l’agenda per a un segon mandat planeja una macrooperació per deportar 11 milions d'immigrants irregulars; desplegar l'Exèrcit i construir camps de detenció de migrants a la frontera; indultar els seus seguidors per l'assalt al Capitoli, acomiadar qualsevol fiscal federal que es negui a investigar qualsevol persona que ell mateix consideri o la retallada de la funció pública nord-americana i la intervenció més directa en els processaments del Departament de Justícia que els seus predecessors. També va parlar del seu pensament sobre altres temes, com ara l'avortament, la delinqüència, el comerç, Ucraïna, Israel i el polèmic lideratge del primer ministre Benjamin Netanyahu.

Indults als assaltants del Capitoli

En la seva resposta sobre la violència, Trump continua alimentant les teories conspiratives electorals del 2020, per les quals sempre ha justificat la reacció violenta dels seus partidaris en el Capitoli. En l’entrevista, Trump també va redoblar la seva promesa d'indultar els centenars de condemnats per delictes comesos arran de l'assalt del 6 de gener. L’expresident ha qualificat aquestes persones "d'ostatges", encara que moltes es van declarar culpables de delictes violents o van ser condemnades per jurats. A la pregunta de Time "¿Consideraria indultar cadascun d'ells?", Trump va respondre: "Ho consideraria, sí".Time: "Ho faria?" Trump: "Sí, absolutament".

Expulsar i perseguir els immigrants

Els demòcrates han posat el crit al cel davant les respostes de Trump, al que acusen de tornar a incitar a la violència política i, fins i tot, de voler governar com un dictador. La política sobre la immigració també ha despertat molta polèmica. El republicà ha reconegut que, si guanya, tirarà endavant la deportació de migrants més gran de la història dels Estats Units. Fins i tot, assegura que desplegarà l'exèrcit per perseguir i detenir els migrants indocumentats i fer-los fora del país. I no descarta construir nous camps de detenció. Segons Trump, no té cap més opció perquè, si no, destruïran el país.

L’avortament, en mans dels estats

Pel que fa a l’avortament, un altre dels temes estrella de la contesa electoral. Trump es va negar a dir si vetaria una prohibició federal de l'avortament, insistint que era improbable que aquesta mesura es produís, malgrat haver dit anteriorment que no signaria una prohibició federal de l'avortament si fos reelegit i n'arribés una a la seva taula. A la pregunta de Time de si se sentia “còmode” amb els estats que castiguen les dones que se sotmeten a avortaments on està prohibit, Trump no va posar objeccions. "No tinc per què sentir-me còmode o incòmode", va dir. "Els estats prendran aquesta decisió. Els estats s'hauran de sentir còmodes o incòmodes, no jo".

Israel i Netanyahu

Donald Trump també va contestar les preguntes relacionades amb la guerra de Gaza i el suport dels Estats Units a Israel. El republicà segueix sense comprometre’s a recolzar la resposta militar d’Israel, i va intensificar les crítiques al primer ministre Benjamin Netanyahu, del que va dir que “ha estat criticat amb raó pel que va passar el 7 d'octubre" i va declinar recolzar-lo quan se li va preguntar si hauria de ser substituït com a primer ministre. Trump també ha reconegut que una futura solució de dos Estats entre Israel i els palestins "serà molt, molt difícil", tot i que no va articular la idea per a un camí a seguir. "Fa quatre anys hi havia molta gent a qui li agradava la idea", va dir Trump. "Avui, hi ha molta menys gent a qui li agrada aquesta idea".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!