El Ministeri d'Assumptes de la Dona de l'Afganistan ha estat tancat pels talibans. La invisibilitat de la dona va en augment i la seva capital, Kabul, és on la pressió és més forta. Un grup d'activistes han desafiat els terroristes i han protestat aquest diumenge davant de les instal·lacions d'aquest Ministeri.
Cal recordar que l'edifici ha estat cedit a la cartera de Promoció i Foment de la Virtut i la Prevenció del Vici després del seu tancament. Les manifestants han reclamat el respecte dels drets de les dones, entre ells el dret a la feina i a l'educació, així com la preservació dels seus èxits, segons recull la cadena de televisió Tolo News.
"Limitar els drets de les dones d'Afganistan i marginar-les, de fet, no condueix a un nou Afganistan amb una situació millor", ha declarat Mariam Maroof Arvin, activista pels drets de les dones. Mentrestant, Mujiburrahman Akhundzada, membre de la Comissió Cultural del Ministeri d’Informació i Cultura, va dir que el govern assegurarà i mantindrà els drets d’homes i dones i no hi ha diferències entre ells: "Quan l'emirat islàmic d'Afganistan pugui garantir la justícia, assegurar la justícia serà suficient per als assumptes tant dels homes com de les dones", respon tot i que la realitat constata que menteix.
Aquest Ministeri de la Virtut i el Vici ja era un dels més estrictes en Afganistan dominat pels talibans dels anys 90, encarregat d'assumptes com la manera de vestir, l'aparença física i el comportament dels ciutadans. Segons la cadena BBC, en el passat aquesta oficina s'encarregava de desplegar una mena de "policia de la virtut" que assegurés el compliment de l'estricta interpretació talibana de la xària, la llei islàmica i es coneixia per accions com pegar a dones que no anessin vestides d’acord amb els cànons talibans o que caminessin pel carrer sense anar acompanyades d'un home del seu cercle familiar.
El malestar per la prohibició de les nenes i les dones d'anar a l'escola a partir dels 13 anys també es multiplica a través de les xarxes. Els mateixos nens i homes afganesos s'han fotografiat amb una pancarta reivindicant el dret d'elles: "No volem anar a escola sense les nostres germanes". Tot un desafiament que fan en territori ara talibà que posen en perill la seva pròpia vida.
En paral·lel, les situacions més surrealistes se segueixen reproduint. A Bamian, una de les zones més turístiques fins ara de l'Afganistan, també ha quedat sota control dels talibans. Les barquetes en forma d'ànec que servien per banyar-se i fer una volta per les aigües d'aquesta zona han estat preses pels mateixos talibans que es fotografien jugant amb elles mentre aguanten amb una mà una metralleta.