El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha confirmat que les dones poden obtenir l'estatus de refugiades a la UE si, per raó del seu gènere, es troben exposades a situacions de violència física, psíquica, sexual o domèstica. És més, el tribunal ha afegit que, en cas que no es pugui demostrar que en el seu país d'origen poden ser víctimes d'alguna mena de violència masclista, tindran el dret a la protecció subsidiària en cas d'amenaça real de mort. També en cas que un membre de la seva família o de la seva comunitat cometi actes de violència contra elles a causa de la presumpta transgressió de normes culturals, religioses o tradicionals.
Tot plegat neix de la pregunta que va fer a la Cort un jutge de Bulgària que que demanava per la interpretació de la legislació comunitària en el cas d'una dona turca, que pertanyia al grup ètnic kurd, de confessió musulmana i divorciada, que al·legava haver estat obligada per la seva família a casar-se i haver estat copejada i amenaçada pel seu marit. La dona sostenia que temia per la seva vida si tornava a Turquia i, per això, va presentar una sol·licitud de protecció internacional a Bulgària.
L'estatut de refugiat es garanteix per als casos de persecució dels nacionals de tercers països per motius de raça, religió, nacionalitat, pertinença a determinat grup social o opinions polítiques. Ara, el Tribunal de Justícia ha declarat avui que la directiva s'ha d'interpretar de conformitat amb el Conveni d'Istanbul, que vincula la Unió Europea i reconeix la violència contra les dones com a forma de persecució. A més, va assenyalar en concret que es pot considerar que les dones pertanyen, en conjunt, a un grup social en el sentit de la directiva.
Rècord en nombre de persones refugiades
L'any 2022, coincidint amb la invasió russa d'Ucraïna es va batre un tràgic rècord, es van superar els 100 milions de refugiats arreu del món per primer cop. Des d'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) es va lamentar: "És un rècord que mai no s'hauria d'haver batut". El conflicte a Ucraïna ha estat el que ha provocat la major onada de refugiats a Europa des de la Segona Guerra Mundial. Per posar en perspectiva l'any 2021 hi havia 90 milions de refugiats al món i el maig de 2022 ja es va batre aquest rècord. La proliferació de conflictes armats no són els units que empenyen a fer créixer aquesta xifra, ja que s'ha de tenir en compte que al món cada cop hi ha més refugiats climàtics.