David Beriain i Roberto Fraile, dos periodistes espanyols segrestats a Burkina Faso aquest dilluns, han estat assassinats, segons ha confirmat la ministra d'Afers Exteriors, Arancha González Laya. Els dos es trobaven "en parador desconegut" des d'aquest dilluns després d'haver estat segrestats durant un atac registrat al sud-est del país. En l'atac també va ser segrestat un periodista irlandès i un altre burkinès. Els dos periodistes, naturals de Pamplona i Barakaldo, treballaven en un documental sobre les actuacions de les autoritats per protegir la fauna de la caça furtiva.

La ministra ha explicat que els dos reporters formaven part d'un grup d'unes quaranta persones, amb les quals es va perdre el contacte en un parc natural a la frontera entre Burkina Faso i el Benín. La zona, ha afegit, és "perillosa" i coneguda per "ser un camp d'operació habitual de terroristes, furtius, vàndals i gihadistes". Els reporters estaven fent un documental sobre els operatius al país per protegir els parcs naturals de la caça furtiva.

L'emboscada, segons van informar fonts locals, va ser executada per persones armades no identificades contra una patrulla mixta de la unitat contra la caça furtiva a la província de Kompienga (sud-est), a prop de la localitat de Pama. Els periodistes acompanyaven els agents burkinesos i van ser sorpresos pels atacants. En l'atac també van robar armament i equipament. Entre el material hi ha dues metralladores muntades sobre el vehicle, un dron, dotze motocicletes i receptors de freqüència.

Dispositiu de recerca

Tot just conèixer-se el segrest, es va engegar un dispositiu de recerca alhora que les autoritats espanyoles es van posar en contacte amb les famílies dels periodistes David Beriain, natural de Pamplona, i Roberto Frare, natural de Barakaldo (Biscaia). "La informació sobre el que va passar és confusa", ha explicat González Laya, que ha remarcat que el govern espanyol està en contacte amb les autoritats de Burkina Faso. Totes les informacions, ha dit la ministra, "confirmarien que els cossos localitzats corresponen als dos periodistes desapareguts".

Encara que es desconeix, de moment, l'autoria d'aquest acte violent, Burkina Faso pateix atacs gihadistes des d'abril del 2015, quan membres d'un grup afiliat a Al-Qaida van segrestar un guàrdia de seguretat romanès en una mina de manganès a Tambao, al nord del país, que encara continua desaparegut. Els actes terroristes s'atribueixen amb freqüència al grup local burkinès Ansarul Islam, a la coalició gihadista del Sahel Grup de Suport a l'Islam i els Musulmans (GSIM) i a l'Estat Islàmic al Gran Sàhara (EIGS), que ataquen també a Mali i Níger.

David Beriain, de 44 anys i natural d'Artajona, Navarra, va iniciar la carrera en el periodisme a l'Argentina i va ser reporter de La Voz de Galicia. Actualment exercia de director de 93 Meters, la productora audiovisual de la qual també n'era fundador. Estava especialitzat en conflictes armats, violència i periodisme d'immersió i havia estat el presentador i director dels documentals Clandestino, El ejército perdido de la CIA, La vida en llamas, Amazonas clandestino o Yasuní, genocidio en la selva. També va ser el productor executiu d'Estrecho y El Palmar de Troya.

David Beriain en una imatge d'Amazonas clandestino 

Per la seva banda, Roberto Fraile, de 47 anys, va treballar durant diversos anys a la televisió autonòmica de Castella i Lleó. Malgrat això, el seu interès pel periodisme de guerra el va portar a aprofitar els períodes de vacances per fer feines com a autònom. L'any 2012, en un d'aquests viatges, va resultar ferit per l'explosió d'un artefacte a la ciutat d'Alep, Síria, mentre acompanyava l'Exèrcit Lliure de Síria. Era pare de dos fills.

Roberto Fraile

 

Foto principal: David Beriain i Roberto Fraile