Alerta per la crisi alimentària global derivada de la guerra a Ucraïna. El primer ministre italià, Mario Draghi, ha preguntat aquest dimecres al seu homòleg rus, Vladímir Putin, si hi ha possibilitats de desbloquejar els dipòsits de cereal emmagatzemats als ports del mar Negre per evitar que l'impacte alimentari de la invasió afecti els països més pobres, "perquè la crisi alimentària que s'acosta i que en alguns països africans ja és present tindrà proporcions gegantines i terribles conseqüències humanitàries", ha afirmat Draghi en una breu compareixença davant els mitjans després de la seva xerrada per telèfon amb Putin. Davant d'aquesta pregunta, Draghi ha afirmat que Putin va dir que el desbloqueig del cereal "no és suficient per resoldre la crisi alimentària mundial", i que "els ports estan minats per evitar que els vaixells russos ataquin a Ucraïna", ha explicat Draghi.
Crisi alimentària
Durant la trucada entre ambdós, Putin no ha dubtat a culpar occident per la situació actual. "La crisi alimentària és culpa de les sancions i que si aquestes s'aixequessin, Rússia podria exportar gra", ha afirmat el primer ministre italià, citant el líder rus. La invasió d'Ucraïna per part de Rússia, el passat 24 de febrer, està amenaçant la seguretat alimentària a tot el món pel paper d'ambdós països com a gegants exportadors de cereal i fertilitzants, va advertir recentment l'Organització de l'ONU per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO). De fet, el conflicte està provocant un encariment dels aliments i també de l'energia.
Es trenca la cadena
La guerra d'Ucraïna no és només una cosa que afecti aquest país. I ja s'està veient amb les pujades de preus i les possibles conseqüències que encara estan per venir. Ucraïna és considerada un dels graners del món per la seva alta producció de cereals. Una producció que, com no podria ser de cap altra manera, es veurà rota aquests anys. De fet, s'espera produir únicament un 65% de la seva collita habitual, fet que encarirà els preus per tot el món i provocarà escassetat d'aliments en molts llocs i fam. L'economista ucraïnès expert en el sector Oleh Pendzyn ha explicat a l'emissora local Hromadske Radio que la collita ucraïnesa s'ha vist greument afectat per la invasió russa que va començar el passat 24 de febrer, segons destaca el portal Ukrinform i recull també Efe. "El menjar no apareix de forma gratuïta al món. Si Ucraïna no exporta (grans) als nostres mercats tradicionals, el menjar no apareixerà físicament en aquests territoris. I els preus dels cereals, simplement pujaran", ha dit l'economista. Però és que a més de tenir en compte que no es podrà recollir part de la collita pels bombardejos, l'economista ha recordat que els russos estan destruint les reserves de cereals d'Ucraïna.