ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Segons l'última actualització de dades d'ACNUR, ja han fugit gairebé 2,7 milions de persones d'Ucraïna des que va començar la invasió russa i es preveu que la xifra total pugui arribar a superar els 4, als quals se li hauran d'afegir 2 milions més de desplaçats a l'interior del país. D'aquests, la gran majoria són infants, adolescents i dones, que arribaran en els pròxims dies a un país que no és el seu. Des de l'ONG Plan International adverteixen, però, que sobretot per les joves ucraïneses el drama no s'acaba aquí, sinó que amb aquests desplaçaments forçats per la invasió russa tenen un risc molt alt de caure a xarxes de tràfic de persones o patir pràctiques d'explotació i abusos sexuals. "A través d'una tasca d'anàlisi de les nostres missions podem alertar que moltes d'aquestes persones s'estan enfrontant a riscos molt seriosos d'entrar en el tràfic, l'explotació i l'abús sexual", explica la directora general de l'entitat, Concha López, a Europa Press.
Tal com adverteixen des de l'organització, aquesta crisi no només afecta les joves, sinó també a la resta de menors que escapen del seu país. Per aquest motiu, han volgut fer palesa la importància que les mesures que es prenguin a l'hora d'acollir refugiades i els diferents protocols incloguin perspectiva de gènere. Aquesta és l'única manera de poder protegir-les i atendre les seves vulnerabilitats. Des del Plan International, treballen en els centres de recepció i atenció de persones que han hagut de fugir d'Ucraïna cap als països més propers per conèixer de primera mà les seves necessitats. Més de la meitat dels que han hagut de participar d'aquest èxode han arribat a Polònia (1,6 milions), 246.000 a Hongria, 195.000 a Eslovaquia, 105.000 a Rússia, 104.000 a Moldàvia i 84.000 a Romania, segons les dades d'ACNUR. La resta han viatjat fins a altres països, normalment cap aquells on ja hi vivien familiars o amics abans de la invasió.
En declaracions a El Español, López recorda que "conflictes com el d'Ucraïna multipliquen els riscos del tràfic de persones, especialment per les nenes i les joves que solen ser víctimes en major mesura del tràfic de persones per l'explotació sexual". A Ucraïna, Rússia i altres països de l'Europa de l'Est on majoritàriament arriben els refugiats, el 80% de les víctimes són dones, el 10% nenes i un altre 10% nens. Des del Plan International remarquen que des de l'inici del conflicte el 2014, les nenes, adolescents i dones del país han estat molt exposades a la violència física i sexual.
Manca de suport psicològic
En aquest context, l'ONG veu "clau" incorporar la perspectiva de gènere a les accions d'atenció, ja que la majoria dels desplaçats són "dones, nenes i nens, alguns dels quals no acompanyats o separats de les seves famílies". Això els hi pot arribar a provocar situacions d'ansietat i estrès. Tal com han identificat a Polònia i Romania, no hi ha cap mena de procediment sòlid per identificar els infants separats dels seus progenitors o de la gent que en tenia cura.
Per altra banda, també han pogut comprovar que hi ha certes "llacunes" en la informació davant aquest tipus de situacions de les persones que atenen a la infantesa no acompanyada a la frontera. "No existeix un sistema de seguiment d'infants orfes, un punt en què el Plan International té especial interès per salvaguardar la protecció de la infantesa". Per altra banda, una part de l'associació també s'ha desplaçat fins a Moldàvia per visitar els centres de recepció de persones desplaçades a diferents ciutats. En aquests, han constatat que hi ha grans mancances en matèria de protecció i suport psicològic a les persones que han hagut de fugir després d'haver vist amb els seus ulls els horrors de la guerra.
Perspectiva de gènere
Altres entitats, com la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR), també han advertit del risc al qual s'enfronten les dones refugiades. "Suposa, en molts casos, una major exposició a patir vulneracions de drets i violència", ha detallat Nuria Díaz, la coordinadora d'aquesta comissió, recordant la importància de tractar aquesta mena d'emergències sense perdre de vista la perspectiva de gènere. "Més enllà del seu tractament i consideració de persones amb necessitat de protecció, se'ls ha de prestar especial atenció pel fet que moltes d'elles són nenes".