Nilufar Hamedi i Elahe Mohammadi, les dues periodistes que van destapar el cas de Mahsa Amini, han estat denunciades per no fer servir el vel obligatori islàmic. Les dues periodistes van sortir el passat diumenge de la presó després de 17 mesos tancades. Justament en sortir de la presó les dues periodistes no portarien el vel obligatori a la República islàmica de l'Iran. "La Fiscalia General i Revolucionària de Teheran obre un nou cas contra les dues periodistes alliberades aquest diumenge de la presó per no portar el vel islàmic després de la sortida temporal de la presó", ha informat l'agència Mizàn, la qual depèn del Poder Judicial. 

L'acusació s'ha presentat per la publicació a les xarxes socials de fotos de les dues periodistes sense vel quan van ser posades ahir en llibertat de la presó Evin de Teheran, va indicar Mizan, que no va explicar qui ha presentat la denúncia. Hamedi i Mohammadi van ser posades ahir en llibertat “provisional” sota fiança de 100 bilions de rials, equivalent a 178.000 euros, després que fossin condemnades a l'octubre a més de 12 anys de presó. Hamedi va ser la primera periodista que va informar de la detenció d'Amini per no portar ben posat el vel islàmic i la seva posterior mort el 16 de setembre del 2022 i Mohammadi va cobrir l'enterrament de la jove de 22 anys, on van començar les protestes que van sacsejar el país durant mesos.

La persecució de les dues periodistes

Les dues periodistes se sumen a la llista de represaliats després de l'assassinat a mans de les autoritats iranianes d'Amini, fet que va disparar una onada de protestes. Malgrat que totes dues han tingut un paper clau en destapar i cobrir l'assassinat d'Amini i l'esclata de ràbia col·lectiva de bona part de la societat iraniana, eren de diaris diferents i la seva cobertura va destacar en aspectes diferenciats. Tanmateix, al voltant de les dues pengen els mateixos delictes. 

Hamedi, del diari reformista Shargh, va ser sentenciada a l'octubre set anys de presó per cooperació amb els Estats Units i Mohammadi, del diari Hammihan, a sis anys pel mateix delicte, va informar Mizan, l'agència del Poder Judicial. A més, les dues informadores van ser sentenciades a cinc anys més per col·lusió contra la seguretat nacional i a un altre any entre reixes per difusió de propaganda contra la República Islàmica de l'Iran. Juntament, amb la pena de presó se'ls va prohibir treballar per a mitjans de comunicació, l'afiliació a partits polítics i l'ús de xarxes socials durant dos anys. Ara, se li podria sumar una pena davant d'aquesta nova denúncia. 

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!