El principal diari econòmic alemany ha donat un dur toc d'atenció al govern espanyol de Pedro Sánchez per l'elevat preu de la llum. Handelsblatt adverteix que els elevats costos energètics a Espanya són un avís i una amenaça per Europa.
El rotatiu alemany exposa amb preocupació que el preu de l'electricitat a Espanya està "pujant i pujant" i que aquest "ja estan frenant el creixement", ja que algunes empreses ja "han suspès la seva producció". A més critica la falta d'iniciativa de l'executiu de Sánchez que assegura que "no té fama de presentar iniciatives de reforma" a la Unió Europea.
El diari alemany argumenta que encara que Sánchez s’hagi pronunciat recentment a favor de la intervenció europea sense cap èxit, Brussel·les "potser reaccionarà finalment" perquè el que viu Espanya "amenaça amb endarreriments a altres països".
També exposa la problemàtica amb el gasoducte d'Algèria i el perill de la falta de subministrament de gas. Tot i això, Handelsblatt assegura que "no s'espera una apagada a Espanya", al contrari del que va anunciar el govern austríac, perquè les instal·lacions d'emmagatzematge "estan ben plenes".
Advertència internacional
El diari de referència econòmic anglès The Economist avisa que el tall de subministrament de gas natural d'Algèria al Marroc pot "perjudicar Espanya també". Sota el títol 'Les coses s'escalfen al Sàhara Occidental', aquesta publicació posa en relleu la disputa del desert entre aquests dos països que mantenen la rivalitat en un "conflicte de dècades on el centre de tot és el Front Polisario, un moviment nacionalista que busca la independència".
A tall d'exemple, The Economist recorda que el Marroc ha registrat a l'ONU més de mil incidències en el darrer any. Per la seva banda, el Polisario diu tot el contrari i assegura que si els atacs s'han produït "al llarg de la línia de front més llarga del món, un mur de sorra de 2.700 quilòmetres, és pels atacs rebuts dels marroquins". I acompanyen la declaració amb una dada: la dotzena de soldats i "altres civils assassinats pels marroquins".
Si traslladem el conflicte bèl·lic al terreny econòmic, l'entrada de gas a Europa comença en un estat espanyol que "es troba enmig d'una crisi energètica per la pujada dels costos de l'energia". I ja ho situa reiterant que el govern de Pedro Sánchez "s'ha vist obligat a mirar d'adoptar una sèrie de mesures per minimitzar l'impacte als consumidors". El tancament del gasoducte pel qual Algèria envia la major part del gas que exporta a Espanya pot acabar convertint la Moncloa en "una víctima col·lateral".