El qui va ser primer ministre d'Escòcia, Alex Salmond, ha carregat amb duresa contra la BBC per la forma com ha informat de la mort d'Elisabet II a Escòcia, i de les cerimònies que allà s'hi han fet. Són molt inusuals les crítiques de polítics a la BBC, que és considerada un model de neutralitat, però en aquest cas s'han travessat línies vermelles, i això que la monarquia no està qüestionada en general pels independentistes escocesos. Consideren que la BBC ha aprofitat aquest suport dels independentistes a Elisabert II, per reforçar un missatge unionista i intentar enterrar la idea d'un nou referèndum.
"La BBC ha decebut molt la gent en la seva cobertura de la mort de la reina. L'intent que ha fet d'apropiar-se d'una mostra de respecte i afecte escocesos per la nostra monarca difunta per col·locar una línia política estatal, mostra fins a quin punt la BBC s'allunya dels estàndards de radiodifusió", ha indicat. "Durant tres dies notables, podem dir que Escòcia hauria fet sentir orgullosa la reina. No tinc cap dubte que ella ho va planificar tot exactament tal com va transcórrer i la solemnitat, sense excés, és el que hauria volgut. Va ser com havia de ser", ha apuntat.
Wild times at the BBC - Scotland has gone full union and abandoned all thoughts of independence since the death of 96 year old woman they barely knew. pic.twitter.com/TPtzJGC9Se
— Phantom Power (@PhantomPower14) September 12, 2022
Segons Salmond, a la BBC "periodistes i col·laboradors han fet cua per fer desfilar la seva ignorància històrica amb una aparent certesa de les opinions que tenia la difunta reina sense el benefici, en la seva major part, d'haver tingut mai una conversa personal seriosa amb ella". "El biaix de la BBC i la detenció innecessària, i completament inútil, d'un grapat de manifestants han estat les úniques notes discordants d'una contribució i apreciació escocesa d'una manera adequada i positiva per aquesta dama veritablement notable", ha afegit. Salmond ha fet al·lusió a la detenció d'alguns joves que van protestar quan passava el fèretre de la monarca.
Mentrestant, milers de persones ja fan cua al costat del riu Tàmesi per entrar al Palau de Westminster, seu parlamentària del Regne Unit en el cor de Londres, per visitar la capella ardent de la reina Elisabet II, que acaba d'obrir les portes per al públic general. El fèretre, transportat des d'Escòcia on la reina va escollir morir, ha arribat al Hall de Westminster al voltant de les 15 h de la tarda (hora local), on han començat les preparacions per a les visites dels centenars de milers de persones que s'espera que es desplacin a la capital britànica per donar l'últim adeu a la monarca. La cua per la capella ardent ja fa més de tres quilòmetres de llarg.
The BBC have badly let people down in their coverage of the Queen’s passing.
— Alex Salmond (@AlexSalmond) September 13, 2022
The ongoing attempt to appropriate a display of Scottish respect & affection for our late monarch to peddle a state political line, shows the extent of BBC departure from broadcasting standards. (1/4)
In the case of the BBC, journalists and contributors queue up to parade their historical ignorance but apparent certainty of the late Queen’s opinions without the benefit, for the most part, of ever having a serious personal conversation with her. (3/4)
— Alex Salmond (@AlexSalmond) September 13, 2022