Milers de persones que visitaven la capella ardent de la reina Elisabet II, instal·lada des d'aquest dimecres a Westminster Hall, han estat testimonis del desmai d'un guàrdia reial, que va caure mentre custodiava el fèretre de la monarca. Seguint el protocol i la tradició, el taüt de la reina està envoltat de guàrdies, i durant les primeres hores de la capella ardent un d'ells ha estat el protagonista. Segons es pot veure en un vídeo que ha circulat per les xarxes, el guàrdia, que pertany a la Companyia Reial d'Arquers, es comença a balancejar, fins que finalment acaba caient desmaiat de cara a terra, malgrat els intents d'ajuda d'un company, que intentava aguantar-lo sense deixar el seu lloc de treball. Seguidament, l'uniformat és auxiliat per altres dos guàrdies que custodien el taüt d'Elisabet II. La transmissió de la capella va quedar interrompuda durant uns minuts mentre auxiliaven el guàrdia.
Charlie Proctor, corresponsal de la família reial i editor en cap de Royal Central, va informar a través del seu compte de Twitter que el guàrdia estava rebent atenció mèdica. Tot i que no se sap el motiu del desmai, el periodista va explicar que les autoritats britàniques han pres mesures per evitar accidents similars: "Si un dels guàrdies es troba malament durant la vigília, se li ha demanat que aixequi el cap, ja que per tradició tots han de mirar a terra, aquest moviment alertarà al guàrdia superior i es farà una rotació".
Cues quilomètriques per veure Elisabet II
La reina Elisabet II va morir el passat 8 de setembre durant una visita oficial a Escòcia, això ha comportat un complex protocol de trasllat. Finalment, les despulles de la reina van arribar a Londres aquest dimarts, on va passar la nit al palau de Buckingham. Aquest dimecres es va iniciar una processó des de Buckingham fins al Palau de Westminster, on s'ha instal·lat la capella ardent per on s'espera que passin fins a 400.000 persones en una vigília que s'allargarà durant quatre dies, fins dilluns 19 de setembre, el dia que se celebrarà el funeral d'Estat. El fèretre s'ha col·locat sobre un cadafal, on s'ha posat a sobre la corona imperial; l'orbe real, peça que representa el món cristià, i el ceptre d'or, que simbolitza el poder. La Guàrdia Real custodia el lloc.
Les autoritats britàniques esperen que s'arribin a formar cues de fins a 30 quilòmetres. A primera hora d'aquest dijous les cues eren de prop de 5 quilòmetres, tot i que, la longitud màxima que s'ha registrat fins al moment ha estat de 16 quilòmetres.
Com serà el funeral de la reina?
El funeral d'Estat de la reina Elisabet II serà el pròxim dilluns, 19 de setembre, a les 11:00 hores davant de gairebé 2.000 persones a l'Abadia de Westminster, l'església històrica on es coronen els reis i les reines de la Gran Bretanya i on la reina es va casar amb el príncep Felip. El fèretre de la reina romandrà durant 4 dies a Westminster Hall perquè els londinencs puguin passar a presentar els seus respectes. El dia del funeral de la reina està declarat com a festiu nacional, per tant, els comerços i la Borsa de Londres estaran tancades.
El dia del funeral, a primera hora s'extrauran les joies reials del taüt de la reina per netejar-les. A les 9:00 hores les campanes del Big Ben ressonaran per anunciar el funeral de la reina. Posteriorment, cap a les 10:30 hores, el fèretre serà traslladat en processó des de Westminster Hall fins a l'Abadia de Westminster amb un carruatge acompanyat dels principals membres de la casa reial britànica. Finalment, a les 11:00 hores, el taüt arribarà a les portes del temple, moment en el qual tot el Regne Unit farà dos minuts de silenci.