El president de l'Iran, l'ultraconservador Ebrahim Raisi, ha perdut la vida després que l'helicòpter en el qual viatjava aquest diumenge hagi patit un accident, segons han confirmat aquest dilluns fons oficials del país. Finalment, es va poder localitzar l'aeronau, que es va veure obligada a fer un "aterratge forçós", en una zona boscosa i enmig d'unes condicions meteorològiques que van dificultar la cerca del aparell durant moltes hores. Raisi es trobava de camí a casa després de fer un viatge a l'Azerbaidjan, on aquest diumenge havia inaugurat una presa hidràulica situada just a la frontera, acompanyat pel ministre d'Exteriors Hossein Amir-Abdollahian i l'aiatol·là Seyyed Mohammad Ali Ale-Hashem, els quals volaven en dues aeronaus diferents que sí que han arribat a destí. Qui és Ebrahim Raisi, el president de l'Iran que ha mort?

Ebrahim Raisi, el president de l'Iran que ha desaparegut

Ebrahim Raisi és el president de la República Islàmica de l'Iran, càrrec que ocupa des de l'agost de 2021, moment en què va guanyar les eleccions presidencials. Raisi ja s'havia presentat als comicis de 2017 com candidat del partit conservador Front Popular de les Forces de la Revolució Islàmica, però va perdre davant del president moderat Hassan Rouhani. Quatre anys després, el 2021, va fer-se amb la victòria amb el  61,95 % dels vots, en unes eleccions que van registrar la participació més baixa en tota la història de la República.

Abans d'iniciar-se en la política activa, el president de l'Iran havia ocupat diversos càrrecs del sistema judicial del país. Del 2004 al 2014 va ser vicepresident del Tribunal Suprem, per més endavant ser fiscal general (2014-2016) i, finalment, president del Tribunal Suprem (2019-2021).

Per entendre el seu rol com a president de la República Islàmica de l'Iran és important destacar que aquesta figura se situa per sota del gran aiatol·là Sayed Ali Jameneí, considerada l'autoritat política més important del país. Ali Jameneí va ser nomenat el 1989 i, des de fa temps, moltes veus apunten que Ebrahim Raisi se situa com el principal favorit a substituir-lo quan deixi el càrrec.

Ebrahim Raisi, acusat de ser un dels responsables de l'execució de 30.000 persones

Al llarg de la seva carrera, Raisi, de caràcter ultraconservador, acumula diverses polèmiques. De fet, és considerat un dels responsables de l'execució de 30.000 persones a l'Iran, entre els quals nens, dones i presos polítics, el 1988. L'actual president iranià va formar part del conegut com a Comitè de la Mort, que va ordenar matar de manera sistemàtica milers de presoners arreu del país. Tanmateix, Raisi sempre ha negat la seva participació en el comitè i, de fet, el govern iranià també nega la matança executada.

Durant el seu mandat com a president va esclatar un gran conflicte al país arran de la mort de Mahsa Amini sota custòdia policial, després de ser detinguda per portar el vel mal posat. Raisi va demostrar el seu caràcter més conservador i va permetre una resposta desmesurada dels cossos de seguretat del país, que va deixar més de 500 iranians morts i 60.000 detinguts en protestes en record a Amini. Alguns dels arrestats, fins i tot, van ser executats, un d'ells de manera pública.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!