Una de les principals preguntes que van suscitar els aranzels anunciats per Donald Trump, president dels Estats Units (EUA), va ser: en què es basen? Exemples com el de Myanmar, un país molt pobre i amb poc comerç amb els EUA, que ha estat greument castigat amb aranzels, feien dubtar de si havien estat arbitraris o quina lògica havia seguit l'administració republicana. Per justificar els aranzels, la Casa Blanca ha fet públiques diverses referències acadèmiques a la seva web, incloent-hi un treball d'un economista català, Pau Pujolas. Tanmateix, l'expert es distancia de les accions del govern Trump. "Entre el meu estudi i el que està fent la Casa Blanca hi ha una gran diferència. És una animalada, estan causant una recessió", ha afirmat, segons recull El País

Entre les cinc referències incloses en la seva web, la Casa Blanca integra l'article científic "Trade deficits with trade wars" (Dèficits comercials amb guerres comercials), realitzat per Pujolas, professor associat de la Universitat McMaster, al Canadà, i Jack Rossbach, professor assistent d'Economia de la Universitat de Georgetown a Qatar.

Què inclou l'article de Pujolas i Rossbach?

Tots dos economistes aborden a l'article que els desequilibris comercials alteren significativament les implicacions dels aranzels i mostren que els dèficits comercials augmenten la capacitat d'un país per alterar la relació d'intercanvi i, per tant, beneficiar-se dels aranzels. Tot i això, els autors necessiten els aranzels "d'equilibri" exactes entre els Estats Units i la Xina, els països amb més desequilibri comercial bilateral, "utilitzant un model aplicat multiregionalment i multisectorialment amb sectors de serveis i vincles, una tasca complexa, des del punt de vista computacional".

Tanmateix, com el mateix Pujolas va detallar al Financial Times, els dos autors consideren que aquests aranzels haurien d'oscil·lar sempre "entre el 10% i el 25%, ja que fer-los més alts seria una mala idea per als Estats Units". A més, també apunten que els aranzels no s'haurien d'imposar, per exemple, contra la Unió Europea (UE), destaca Pujolas, que en el treball escrit resumeix que el lliure comerç "beneficia tant la Xina com els Estats Units en comparació amb una guerra comercial". Tot i que aquesta part ha quedat fora dels plans de la Casa Blanca. 

De fet, l'economista català ha publicat també una entrada al blog especialitzat Nada es gratis en la qual alerta de "cinc alarmes" davant la imposició d'aranzels, entre aquestes, que el guany d'un aranzel arriba "només a costa d'empobrir el veí", mentre que "si el veí fa allò de l'ull per ull, acabem tots cecs". Pujolas destaca que aquests gravàmens redueixen la quantitat que es comercia, cosa que crea una pèrdua neta d'ingressos, i per això avisa que "cal anar amb molt de compte en imposar aranzels".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!