Edmundo González, excandidat presidencial i cara visible de la coalició opositora de Veneçuela que lidera María Corina Machado, ha deixat el seu país per traslladar-se a Espanya en condició d'asilat polític. González ha aterrat aquest diumenge a la base aèria de Torrejón de Ardoz, a Madrid en un avió de les Forces Aèries espanyoles. El ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, ha informat a través d'un missatge a X que el viatge s'ha fet a petició del mateix Edmundo González i ha asseverat que el govern espanyol "està compromès amb la democràcia i els drets humans a Veneçuela". L'opositor veneçolà ha arribat acompanyat de la dona i ha estat rebut per la secretària d'Estat per a Iberoamèrica i l'Espanyol al Món, Susana Sumelzo. "A partir d'ara, començaran els tràmits per a la petició de l'asil, que serà favorable en honor del compromís d'Espanya amb els drets polítics i la integritat física de tots els veneçolans", han afirmat des del Ministeri d'Exteriors.
González li va disputar recentment la presidència de Veneçuela a l'actual president, Nicolás Maduro, en unes eleccions que la Unió Europea i diversos països llatinoamericans consideren sospitoses perquè no s'han fet públiques les actes del sufragi, i, si bé el recompte de l'autoritat electoral i del Tribunal Suprem veneçolà —assenyalat com a afí al Govern— van reafirmar la victòria chavista, l'opositor i els seus han defensat en tot moment que ells van guanyar els comicis i que es va cometre frau electoral. Això ha donat lloc a nombroses manifestacions i protestes, que a voltes han derivat en aldarulls, al llarg de mesos. Maduro, que ha mobilitzat a les forces de seguretat per reprimir-les, ha asseverat que l'oposició intenta un cop d'estat.
A començaments de setmana la Justícia veneçolana ja havia ordenat la detenció d'Edmundo González, pels presumptes delictes d'"usurpació de funcions", "forja de document públic", "instigació a la desobediència de lleis", "conspiració" i "sabotatge a danys de sistemes i associació (per delinquir)" motiu pel qual el líder opositor s'havia refugiat en l'ambaixada d'Espanya a Caracas.
La vicepresidenta executiva de Veneçuela, Delcy Rodríguez, havia avançat aquest dissabte que González abandonava la nació caribenya amb un salconduit concedit "amb l'objectiu de la tranquil·litat i pau política", després de passar "diversos dies" refugiat en l'Ambaixada d'Espanya. "El dia d'avui, 7 de setembre, ha partit del país el ciutadà opositor Edmundo González Urrutia, qui havent-se refugiat voluntàriament en l'ambaixada del Regne d'Espanya a Caracas des de fa diversos dies, va sol·licitar davant d'aquest govern la tramitació d'asil polític", va detallar l'alt càrrec del govern de Nicolás Maduro en el seu compte d'Instagram. Delcy Rodríguez va explicar que els governs de Veneçuela i Espanya van mantenir els "contactes pertinents" i, "en afecció a la legalitat internacional", se li va concedir a l'opositor el salconduit corresponent.
Sense negociació entre governs
El Ministeri d'Afers Estrangers ha confirmat així mateix en un comunicat que Edmundo González s'ha enlairat des de Caracas en direcció a Espanya en un avió de les Forces Aèries espanyoles i de què el govern espanyol "ha disposat els mitjans diplomàtics i materials necessaris per al seu trasllat, realitzat a sol·licitud seva". "El Govern d'Espanya reitera el seu compromís amb els drets polítics i la integritat física de tots els veneçolans i veneçolanes, molt especialment dels líders polítics", assenyala la nota. Poc després, el ministre Albares va afirmar que Espanya concedirà a l'excandidat presidencial de l'oposició veneçolana l'asil que ha sol·licitat.
Des d'una atenció als mitjans a Masqat (Oman), on ha fet escala juntament amb Pedro Sánchez amb motiu d'un viatge oficial a la Xina, Albares ha assenyalat aquest diumenge que ha parlat amb Edmundo González una vegada que aquest es trobava a l'avió de la Força Aèria Espanyola i que l'opositor li ha traslladat el seu agraïment. "Li he traslladat la nostra alegria que es trobi bé, que es trobi rumb a Espanya, i li he tornat a reiterar el compromís del Govern amb els drets polítics, la llibertat d'expressió i manifestació, i la integritat física de tots els veneçolans", ha apuntat Albares.
Davant de la pregunta de si la decisió s'ha adoptat perquè es temia per la integritat física de González, Albares va recalcar que s'ha adoptat a petició del mateix opositor després de passar un temps en la residència de l'Ambaixada d'Espanya a Caracas, encara que va dir que no podia donar més detalls sobre això. Sobre l'asil polític concedit, fonts diplomàtiques van assegurar que no hi ha hagut cap negociació entre el govern espanyol i el veneçolà ni entre Pedro Sánchez i Nicolás Maduro directament.
Albares va recalcar també que la posició d'Espanya davant de la situació a Veneçuela no ha canviat i continua exigint la presentació de les actes electorals dels últims comicis presidencials perquè es puguin verificar perquè, altrament, no es pot reconèixer cap suposada victòria. La determinació és que hi hagi una sortida pacífica i "genuïnament veneçolana" fruit del diàleg i la negociació entre el Govern de Maduro i l'oposició. Va afegir que Espanya no tancarà la porta a cap veneçolà i va recordar que són més de 100.000 els que s'han acollit a l'estatut especial que va precisar que pràcticament no existeix per a cap altre país.