El líder opositor veneçolà, Edmundo González, s'ha declarat aquest divendres president electe de Veneçuela, recolzant-se en els resultats de les eleccions i el suport de gran part de la comunitat internacional. Durant la seva intervenció al Fòrum La Toja-Vínculo Atlántico, ha sol·licitat ajuda a Espanya perquè se li reconegui el càrrec i es respecti la sobirania popular, informa l’agència Efe.
González ha fet aquesta crida davant un públic que incloïa el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, i el president de la Xunta, Alfonso Rueda, que li han mostrat el seu suport amb un càlid aplaudiment en finalitzar el discurs. González ha agraït a Espanya per haver-lo acollit juntament amb milers de veneçolans més i ha subratllat els llaços que uneixen els dos països, reiterant que la seva sortida de Veneçuela és "només temporal".
L'opositor ha explicat que ha hagut de fugir a causa de la persecució política i de les "pressions inenarrables i amenaces extremes" que ell i la seva família han enfrontat, cosa que ha estat un dels moments més difícils de la seva vida. Ara se sent amb la responsabilitat d'alçar la veu i denunciar un règim com el de Nicolás Maduro, que, segons ell, “intimida” i silencia la societat.
La situació de Veneçuela
González ha descrit la situació del seu país, afirmant que hi ha una sola Veneçuela, la democràtica, recolzada per milions de vots a les eleccions del 28 de juliol. El polític ha reiterat que el seu rol com a "president electe" li atorga la responsabilitat de representar aquests vuit milions de veneçolans que li donen suport, així com a una part significativa de la comunitat internacional.
A gairebé tres mesos de les eleccions, ha insistit que el món està al corrent de les actes originals, que s'han mostrat de manera transparent. Davant de l’“alarmant” nombre de morts, perseguits i presos polítics a Veneçuela, ha afirmat que cap país, i menys Espanya, pot romandre indiferent.
Per això, González considera que ha arribat el moment que Espanya, "lliure, plural, democràtica i plenament integrada a la UE", faci un esforç renovat per pressionar al costat de la comunitat internacional en favor del respecte a la sobirania popular manifestada a les eleccions de juliol.
Així mateix, ha destacat el desig dels veneçolans de superar el personalisme, la intolerància i la persecució, i de fomentar el diàleg i la convivència per ajudar la reconstrucció de la imatge del país. En aquest sentit, ha advocat per restablir relacions diplomàtiques, reactivar convenis de cooperació i atreure inversions, lamentant la dràstica reducció de les espanyoles.
"En resum, volem recuperar no només la nostra normalitat democràtica i institucional, sinó també la normalitat de la nostra activitat econòmica i dels nostres fluxos comercials", ha conclòs.