Última hora: Segueix en directe el minut a minut del conflicte Rússia-Ucraïna.
Quan la guerra entre Ucraïna i Rússia encara no era una realitat, la vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra de Transició Energètica, Teresa Ribera, avançava que l'escalada militar suposaria turbulències en els preus de l'energia, però garantia el subministrament a l'Estat. "És pràcticament impossible que pugui haver-hi un risc", deia llavors la ministra, ja que un dels temes que més preocupa als estats europeus és el subministrament de gas. En la majoria de països veïns, aquest prové de Rússia, però un 50% del que arriba a l'Estat és a través d'aliances amb països del nord d'Àfrica, gràcies als conductes algerians. Així, l'Estat pot estar tranquil sobre les conseqüències damunt l'abastiment de gas, però això no significa que no s'hagi d'estar pendents als altres efectes que pot tenir la guerra. Concretament, a Catalunya aquesta afectaria de ple sobre un dels sectors més afectats per la pandèmia i que molt lentament tornar a prendre el vol. Estem parlant del turisme. Aquest sector mira amb preocupació la invasió russa sobre Ucraïna, però des de lluny: encara queden mesos perquè comenci la temporada alta.
Més despeses i pernoctacions
En els últims anys abans de la covid, Catalunya va experimentar un boom del turisme rus. Tot i que el 2019, l'any abans de la pandèmia, el volum més gran de turistes provenia de França, Regne Unit, Itàlia o Alemanya, van visitar el país fins a 795.000 turistes d'aquest país. El 2016, havien estat 561.000, segons les dades de l'Idescat, fet que demostra el gran creixement d'aquest mercat en només dos anys. L'auge, però, es va frenar amb sec per la pandèmia: el 2021, encara amb restriccions de mobilitat, van arribar-ne 55.000. En aquest context, la tornada a la normalitat postcovid en aquest sector es podria veure interrompuda ara per la guerra. En declaracions a Crónica Global, Martí Sarrate, president de l'Associació Catalana d'Agències de Viatges Especialitzats (ACAVe), ha recordat que els turistes d'aquest país "realitzen més despesa i pernoctacions que la mitjana", pel seu elevat nivell econòmic. A La Vanguardia, Marta Domènech, directora general de Turisme de la Generalitat ha reconegut que tot i que esperaven recuperar els turistes de Rússia i els països limítrofs, "ara tot és incert".
Amb tot, Sarrate ha fet una crida a la calma per la guerra d'Ucraïna, quan encara falten molts mesos perquè arribi l'estiu i amb ell la temporada alta. "Hem de confiar que, tot i aquesta crisi concreta, la resta de mercats emissors no se sumin en la depressió o la por", ha dit l'especialista.
Tancament de l'espai aeri
Una de les imatges que s'han fet més virals d'ençà que Rússia va atacar Ucraïna ha estat l'espai aeri d'aquest país completament buit, sense cap avió que el travessi. Ahir matí es va decretar el tancament de l'espai aeri per a l'aviació civil, així com la clausura d'aeroport de Boryspil-Kíev, el més important del país i al voltant del qual es van produir trets i explosions. "A causa de l'alt risc de seguretat de l'aviació per a l'aeronàutica civil es decreta (...) el tancament de l'espai aeri d'Ucraïna per a vols civils", va informar l'Empresa Estatal de Serveis de Trànsit Aeri d'Ucraïna.
Les sis connexions programades entre Espanya i Ucraïna ahir als aeroports de Barcelona i Alacant, les úniques que estaven previstes dijous, es van suspendre. Ryanair, l’aerolínia amb més rutes entre Europa i Kíev, va decidir cancel·lar “almenys 14 dies” tots els vols amb Ucraïna, així com la venda de bitllets des de i cap al país durant com a mínim quatre setmanes en espera de l’evolució del conflicte. De cara a aquesta temporada turística, s'havia reforçat precisament el mercat ucraïnès, amb aerolínies programades per primer cop entre Kíev i Lviv amb ciutats de l'Estat. Per exemple, des de Ryanair volien crear la ruta entre Barcelona i Lviv i entre Reus i Kiev.
La petició de Calviño
Sobre la resta d'efectes que pot tenir l'atac rus sobre Ucraïna a l'Estat, la vicepresidenta Nadia Calviño també s'ha pronunciat avui, assegurant que insistirà a la Unió Europea perquè adopti noves eines per fer front als preus elevats de l'electricitat en el marc de la reunió de ministres europeus d'Economia i Finances que se celebra a París. Avui també es reuneixen els ministres d'Exteriors dels països de la Unió: "Reforçaré el missatge de la carta per assegurar que el marc normatiu comunitari permet tenir instruments per atenuar l'impacte negatiu sobre les famílies i les empreses europeus, que el final està resultant en una transferència de rendes a Rússia que està agredint l'essència i els valors de la UE", ha manifestat Calviño.