El Ministeri d'Exteriors d'Egipte ha assegurat aquest dijous que ajudaran a evacuar "uns 7.000 estrangers" i persones amb doble nacionalitat de la Franja de Gaza, segons informa AFP. En una reunió amb diplomàtics estrangers, Egipte ha dit que s'està preparant per "facilitar la recepció i l'evacuació d'estrangers de Gaza a través del pas de Rafah".
🔴 Guerra entre Israel i Hamàs, DIRECTE | Última hora del conflicte i els atacs a Gaza
El cas és que Egipte fa setmanes que viu atrapat en un dilema sobre l'obertura del pas de Rafah. Vol ajudar els palestins ferits greus a sortir, però no vol ni imaginar-se una onada de refugiats palestins cap a la península del Sinaí. "Estem disposats a sacrificar milions de vides per garantir que ningú no envaeixi el nostre territori", ha dit a principis d'aquesta setmana el primer ministre d'Egipte, Mostafa Madbouly.
Precisament pel pas de Rafah és per on ha estat entrant ajuda humanitària aquests últims dies. El president nord-americà, Joe Biden, va negociar un pas d'ajuda a través d'aquest pas, però els nivells són baixos en comparació del que cal. Dimecres, el coordinador humanitari de l'ONU, Martin Griffiths, va tornar a demanar a Israel que reobri Kerem Shalom, la cruïlla que controla a l'extrem sud de Gaza.
Alguns han criticat Egipte i el seu president autoritari, Abdel Fattah El-Sisi, per no obrir les fronteres als palestins des que van començar els bombardejos israelians en resposta a la matança assassina de Hamàs del 7 d'octubre.
Per què Egipte no vol obrir la frontera amb Gaza
Obrir un "corredor humanitari" per facilitar un potencial èxode de milions de refugiats palestins cap a Egipte a través del pas de Rafah, única sortida de la Franja de Gaza no controlada per Israel, és una proposta que el govern del Caire ni pot ni vol acceptar. Sobretot, per les conseqüències que tindria per a la situació política, econòmica, a més de per consideracions ètiques.
Segons assenyalava Efe, la neteja ètnica és "expulsió" forçosa sistemàtica de grups ètnics, racials o religiosos d'una zona determinada. Això és el que Israel fa amb els palestins, segons denuncien els mateixos habitants dels territoris ocupats, ONG i organismes internacionals. Obrir el pas perquè els 2,2 milions d'habitants de Gaza sota bombardeig israelià entrin a Egipte i s'hi assentin seria habilitar aquesta opció, que és la preferida d'Israel i els EUA.
El tema econòmic també preocupa. Tal com destaca la mateixa agència, Egipte no té diners per afrontar una onada de refugiats i instal·lar-los al Sinaí, un territori desèrtic i aïllat amb molt poques opcions de desenvolupament. La situació econòmica egípcia és molt precària, amb una inflació disparada, una pèrdua constant del valor de la seva moneda i un deute extern que no deixa de créixer. I una influència de refugiats, que se sumarien a les desenes de milers que ja acull el país per altres conflictes (Sudan, Sudan del Sud) causarien un gran desequilibri. En aquest sentit, Efe recorda que Egipte és el segon país del món amb més deute amb el Fons Monetari Internacional i és considerat el que corre més risc d'una suspensió de pagaments després d'Ucraïna.
Per altra banda, preocupa el tema de la seguretat, constata la mateixa agència de notícies. Egipte i Israel col·laboren en matèria de seguretat i valoren molt aquesta col·laboració. El Sinaí és un territori on el Caire manté combats armats amb grups islamistes.