Egipte va atacar ahir dijous amb gas tòxic túnels de Gaza, que havien estat construïts per Hamàs en direcció al desert del Sinaí, i va causar la mort de 3 palestins, segons informa el diari Jerusalem Post. Segons els egipcis, els túnels s'utilitzaven per fer contraban.
No és el primer cop que Egipte utilitza gas tòxic als túnels. L'any 2019, dos palestins van morir i algunes més van resultar ferits després que les tropes egípcies van introduir el gas en un túnel de contraban. I el febrer del 2017, tres palestins van morir en unes circumstàncies similars.
Els túnels de Gaza -també n'hi ha en direcció a Israel- no són cap anècdota i cobreixen milers de kilòmetres. Segons ha indicat el portaveu de l'exèrcit egipci, han destruït més de 3.000 túnels al llarg de la seva frontera amb la Franja de Gaza en els darrers sis anys.
La Franja de Gaza té 51 kilòmetres de frontera amb Israel i 11 amb Egipte, així com 40 kilòmetres de costa al Mediterrani. Des del 2007 està governada per Hamàs, que va fer un cop d'estat després de guanyar les eleccions i va expulsar l'OAP i Al Fatah. Des de llavors no s'hi han celebrat més eleccions, ni tampoc al territori de l'Autoritat Palestina.
Males relacions Egipte-Hamàs
Egipte té una mala relació amb Hamàs, per la seva proximitat als Germans Musulmans, la formació integrista del país de les piràmides creada el 1928. I sempre ha mantingut una relació complexa amb els palestins i especialment la Franja de Gaza. Just després de la independència d'Israel el 1948, Egipte va mantenir una enorme influència sobre el moviment palestí, per la política panarabista de Gamal Abdel Nasser. Però el líder de l'OAP Iàsser Arafat va iniciar una línia més nacionalista local i independent del Caire, tot i ser nascut en aquesta ciutat àrab, especialment a partir de la mort de Nasser el 1970.
La fredor de relacions es va posar de manifest després amb l'acord de pau signat el 1978 entre el primer ministre israelià Menahem Begin i el president egipci, Anwar el-Sadat, quan els israelians van oferir als egipcis no només el Sinaí sinó també la Franja de Gaza i aquests no la van voler.
Arran d'aquest acord, El-Sadat va ser assassinat l'any 1981 durant una desfilada al Caire, a mans d'un sector de l'exèrcit. El president egipci va veure com uns soldats van córrer cap a ell durant la desfilada però es va pensar que era part de l'espectacle i es va posar dret per fer la salutació militar. Li van llançar llavors 3 granades i el van cosir a trets.