L’operació militar de les Forces de Defensa d’Israel (FDI) i els combats sobre la ciutat de Rafah, al sud de la Franja de Gaza, per acabar amb l’últim bastió de Hamàs, pot provocar un augment de refugiats palestins cap a Egipte, que té frontera amb Rafah, no controlada per Israel, on s’apleguen més d’un milió de gazaties. Egipte sempre ha rebutjat els suposats plans d’Israel de desplaçar els palestins de Gaza al seu territori, que considera part d’una política sistemàtica, i ha marcat com una “línia vermella” infranquejable aquesta possibilitat. Però ara han sorgit informacions que apunten que Egipte podria donar marxa enrere i acceptar temporalment als refugiats que es van traslladar a Rafah escapant de la guerra, en una acció coordinada amb els Estats Units i Israel. La Fundació Sinaí pels drets humans ha assegurat que els egipcis estan construint una gran zona tancada a l’est del Sinaí, envoltada de murs de fins a set metres d’alçada, en preparació per l'acollida de refugiats palestins en el cas que es produeixi un èxode massiu.
Fotos exclusives de la construcció
La Fundació Sinaí pels drets humans va publicar fa dos dies un informe amb imatges exclusives que mostraven les autoritats egípcies iniciant la construcció ràpida a la zona fronterera del Sinaí oriental. La Fundació Sinaí va obtenir informació a través d'una font rellevant que indica que les obres de construcció tenen com a objectiu crear una zona tancada i aïllada d'alta seguretat prop de les fronteres amb la franja de Gaza. Les obres van començar el 12 de febrer i tenen les seves fronteres orientals entre un punt al sud del pas fronterer de Rafah i un altre al sud del pas fronterer de Kerem Shalom, mentre que les seves fronteres occidentals es troben entre el poble de Qoz Abo Raad i el poble d'El-Masora. Segons aquest informe, en la zona hi són presents oficials d'intel·ligència militar així com la milícia Fursan Al-Haitham que prové de la coalició tribal del Sinaí encapçalada per l'empresari Ibrahim Al-Arjani, prop de la zona de Qoz Abo Raad, al sud de la ciutat de Rafah, juntament amb eines de construcció, excavadores i contractistes locals.
La fundació va entrevistar a dos contractistes locals que van dir que les empreses constructores locals havien rebut l'encàrrec d'aquesta obra per part d'Ibrahim Al-Arjani, un home de negocis proper a les autoritats, que havia rebut l'encàrrec directament a través de les Forces Armades egípcies. Les obres que pretenen construir una zona tancada, envoltada de murs de 7 metres d'alçada es van iniciar després de la retirada de les runes de les cases dels indígenes de Rafah, que van ser desplaçats per la força i les seves cases enderrocades durant la guerra contra el terrorisme contra l'Estat Islàmic.
La mateixa informació de la Fundació inclou una entrevista amb Mohannad Sabry, investigador especialitzat en seguretat del Sinaí i egípcia, que assegura que “les obres de construcció vistes al Sinaí al llarg de la frontera amb Gaza són senyals seriosos que Egipte podria estar preparant-se per acceptar i permetre el desplaçament de la població de Gaza al Sinaí, en coordinació amb Israel i els Estats Units”.
Les necessitats econòmiques d’Egipte
Segons diverses informacions, Egipte podria haver donat va el seu consentiment a l'absorció temporal dels residents de Gaza i establir per a ells un assentament de refugi temporal al Sinaí motivat principalment per qüestions financeres, a causa de la greu crisi econòmica i la disminució dels ingressos del canal de Suez, per culpa dels atacs dels houthis en el Mar Roig, i una congelació puntual dels ingressos per turisme a Egipte. El suposat compromís financer dels Estats Units d'efectuar un gran pagament a canvi de l'hospitalitat egípcia, és el que ha pogut convèncer al president egipci Abdel-Fattah al-Sisi, segons aquestes informacions.