El Grup dels 7 busca competir amb la Xina i guanyar influències en el pla internacional. Per a això, destinarà 600.000 milions de dòlars a un macroplà d'infraestructures a països d'ingressos mitjans i baixos per contrarestar l'avenç del gegant asiàtic, tal com ha anunciat aquest diumenge el president dels Estats Units, Joe Biden, en el marc de la cimera amb els líders d'Alemanya, el Regne Unit, França, Itàlia, el Japó i la Unió Europea que se celebra a Elmau (Alps bàvars). El mandatari nord-americà ha assegurat que les inversions en infraestructures en altres països són "crucials" per a un desenvolupament sostenible i per aconseguir una "estabilitat global". Biden ha afegit que els països en desenvolupament sovint no tenen les infraestructures que els ajudin a navegar crisi com la pandèmia, "pel que senten l'impacte de manera més forta i els costa més recuperar-se en un món profundament connectat". "Això no és només una preocupació humanitària. És una preocupació econòmica i de seguretat per a tots nosaltres", ha dit en declaracions recollides per Efe.
Igualtat i un cable submarí
La Casa Blanca ha detallat en un comunicat que la iniciativa, batejada com a "Col·laboració per la Infraestructura Global i la Inversió", pretén impulsar el desenvolupament de països d'ingressos baixos i mitjans, enfortir l'economia global i la cadena de subministraments. Dels 600.000 milions de dòlars promesos, Washington mobilitzarà 200.000 milions a través de fons públics i privats, al llarg dels pròxims cinc anys. Biden ha volgut remarcar que aquest pla se centra en àmbits com la sanitat i la seguretat sanitària, la connectivitat digital, la igualtat de gènere, el clima i la seguretat energètica. En el marc d'aquest pla, el president dels EUA ha esmentat la creació d'un cable submarí, que unirà el sud-est asiàtic amb l'Orient Mitjà i Europa Occidental, que s'ha adjudicat a la companyia de telecomunicacions nord-americana SubCom. El cable de fibra òptica tindrà una longitud de 17.000 quilòmetres i proporcionarà connexió d'alta velocitat, des de Singapur a França, passant per Egipte i la Banya de l'Àfrica. EUA també vol mobilitzar 335 milions de dòlars en inversions per proporcionar internet i tecnologia financera en països de l'Àfrica, Àsia i Llatinoamèrica. Aquest macroplà d'infraestructures ja va ser proposat per Biden en la cimera del G7 de l'any passat, que va tenir lloc al Regne Unit. El pla vol ser una alternativa al projecte xinès "One Belt, One Road" (Un cinturó, una ruta), que pretén revitalitzar la Ruta de la Seda mitjançant la modernització d'infraestructures i telecomunicacions per millorar la connectivitat (i les relacions diplomàtiques) entre Àsia i Europa.
Vacunes i una planta nuclear
A més, la Casa Blanca ha anunciat que proporcionarà, juntament amb la companyia nord-americana NuScale Power, 14 milions per recolzar un projecte a Romania per a la construcció de la primera planta nuclear amb un reactor modular petit. Els EUA també destinaran fons per a iniciatives a l'Àfrica, com un projecte d'energia solar a Angola o la creació d'una fàbrica de vacunes al Senegal. Washington assegura que entre els pilars del pla hi ha la lluita contra la crisi climàtica i la millora de la seguretat energètica, amb inversions en infraestructures amb baixes emissions, plantes de fabricació de bateries i el desenvolupament d'energia neta. En el terreny tecnològic, es preveu el desenvolupament i l'expansió de la tecnologia de les comunicacions i la informació, treballant amb "proveïdors de confiança" que subministrin 5G i 6G, indica la Casa Blanca en un comunicat. El pla també recull inversions en els sistemes sanitaris, vacunes i equipament mèdic, així com en la vigilància i detecció de noves malalties, el que inclou "laboratoris segurs" i la prevenció de pandèmies futures.