Hiroshima ha recordat aquest divendres la destrucció causada per la bomba atòmica fa 76 anys en aquesta ciutat japonesa i ha insistit en la seva defensa de la pau mundial a través de l'abolició d'armes nuclears, encara que esperava que els Jocs Olímpics se sumessin al minut de silenci.

Ho ha commemorat en un acte commemoratiu al Parc de la Pau, on és habitual un minut de silenci en memòria de les víctimes, i prèviament havia sol·licitat al Comitè Olímpic Internacional (COI) que, junt en atletes i comitès nacionals actualment celebrant l'esdeveniment Japó, s'unissin al gest. La ciutat japonesa i l'associació d'"hibakusha" (supervivents de la bomba) van sol·licitar formalment en el president del COI, Thomas Bach, que s'unís en l'acte commemoratiu, però els organitzadors de Tòquio 2020 van afirmar que el COI no el duria a terme el 6 d'agost sinó durant la cerimònia de tancament dels Jocs diumenge dia 8.

Els japonesos, enfadats amb el COI


Una decisió que no ha caigut bé a la ciutat promotora de la pau i que se suma als sentiments de rebuig provocats per la polèmica visita de Bach el passat 16 de juliol per donar inici en la treva olímpica. Una visita que va ser titllada per part de la ciutadania de "deshonor" als supervivents i "menyspreu per a la salut i la vida de les persones", provocant un fort rebuig a Hiroshima.

El comitè organitzador dels Jocs ha estat preguntat avui en la roda de premsa diària per què el COI no ha tingut en compte aquesta petició. El portaveu de Tòquio 2020, Masa Takaya, va respondre que "hi haurà un moment de record i oració per les vides perdudes durant la cerimònia de tancament i que el COI tractarà d'expressar la seva simpatia d'aquesta manera".

japó hiroshima

Efe

L'alcalde demana el final de les armes nuclears


La cerimònia a Hiroshima es va veure reduïda a un 10% de l'habitual en altres anys, igual com el 2020 per la pandèmia, limitant-se la seva assistència en 880 participants, entre qui van destacar els supervivents de l'atac nuclear i els seus descendents, mandataris locals i els representants de 86 nacions i la Unió Europea el Japó. Després del minut de silenci a les 8:15, moment exacte en què els Estats Units van llançar la bomba nuclear sobre la ciutat un 6 d'agost de 1945, l'alcalde Kazumi Matsui, va realitzar una crida advocant pel final de les armes nuclears i la pau mundial.

L'alcalde va destacar el paper fonamental del Japó, l'únic país del món que ha patit un atac nuclear, en servir de mediador entre els països del món i va instar en el seu govern a ratificar el Tractat sobre la Protecció de les Armes Nuclears. El Tractat va ser aprovat per l'ONU el 2017 i va entrar en vigor aquest gener per avançar cap al desarmament nuclear, després de la ratificació de 50 països entre els quals no es troba el Japó ni els Estats Units. Matsui va subratllar a més la necessitat de comptar amb més suport financer per als "hibakusha" i víctimes de la bomba atòmica o la pluja negra derivada.

Hiroshima japó

Efe

Els joves, protagonistes


En la seva declaració de pau, l'alcalde va celebrar l'entrada en vigor aquest gener del Tractat, després de les demandes durant anys dels "hibakusha" i la seva feina continuada per fer arribar el missatge de pau al món i l'abolició de les armes nuclears. "El nostre món no pot ser sostenible amb armes nuclears creades per a la guerra", va afirmar rotund. Finalment, el representant d'una ciutat que es va veure reduïda en cendres i on van morir en l'acte quasi 140.000 persones, va celebrar el relleu intergeneracional de pau de la mà dels més joves que "mantinguin i promocionin el tresor de la pau al món".

Minuts abans, dos escolars d'Hiroshima, Maria Ito (12) i Takumi Yoshimasa (11), van dedicar en l'audiència unes paraules i van reafirmar el seu compromís com a hereus de la pau, en un moment actual on l'edat mitjana dels "hibakusha" és de 84 anys.

Japó, sense intenció de ratificar el tractat


Quan li va tocar el torn en el primer ministre japonès, Yoshihide Suga, aquest va subratllar que "el Japó té una entesa més major dels efectes d'un atac nuclear" i va esmentar la seva intenció de realitzar esforços per un món sense armes nuclears. Tanmateix, després de l'acte commemoratiu, el primer ministre va declarar als mitjans que "ara per ara no té intenció de ratificar el tractat". "Estudiarem ser membres com a observadores", expressió en referir-se en les intencions del govern nipó. "Encara hi ha molts països que no l'han ratificat", va argumentar i va declarar que pretenen actuar de "pont entre els països amb i sense armes nuclears".

Després de la cerimònia, 440 ocells van sobrevolar el monument dedicat en les víctimes d'Hiroshima, un número que ascendeix en 328.902 i que inclou en les mortes aquell dia i a posteriori pels efectes de la radiació. Tres dies més tard, un nou d'agost de 1945, una altra bomba nuclear va ser llançada a Nagasaki.

 

Imatge principal: Japoneses commemorant els 76 anys de la bomba d'Hiroshima. / Efe