El primer ministre d'Hongria, Viktor Orbán, no es rendeix. Tot i el fracàs del referèndum d'aquest diumenge per impedir acollir els refugiats que l'obliga Europa, que va punxar per falta de participació, Orbán vol blindar de totes formes l'arribada de refugiats. Per això, ha insistit que reformarà la Constitució i així, evitarà que la Unió Europea pugui decidir sobre qüestions migratòries.
El referèndum va reunir ahir un 98% dels vots a favor de l'opció d'Orbán, però no va arribar al 50% de participació necessària per considerar-lo vàlid. El president s'agafa a aquest 98% com un aval per a tirar endavant les seves polítiques contra la immigració, i per evitar seguir les directrius de Brussel·les.
"El referèndum ha aconseguit la seva meta perquè, des d'ara, representem la voluntat de 3,3 milions de persones", assegura Orbán. No compta, però, que hi havia 8,3 milions d'hongaresos cridats a les urnes, i que la partició es va quedar en un escàs 43,5%.
Els partits de l'oposició havien titllat la consulta de partidista per la intencionalitat de la pregunta: "Vol que la Unió Europea disposi, sense el consentiment del Parlament, sobre l'assentament obligatori de ciutadans no hongaresos a Hongria?". Ara, després de no arribar al mínim de participació, els seus oponents polítics ja li demanen la dimissió.
Una lluita amb Brussel·les
De moment, no se sap cap a on tirarà aquesta esmena constitucional anunciada per Orbán, però Europa ja ha criticat l'actitud del primer ministre d'Hongria, i Orbán ja preveu una "dura lluita" amb Brussel·les. En compliment amb els acords Europeus, Hongria hauria d'acollir 1.294 refugiats dels 160.000 que s'han de repartir a tota la Unió.
Avui la Comissió Europea ja ha dit que pren nota del resultat del referèndum i que respecten "la voluntat democràtica dels hongaresos que van votar i dels que no", ha afirmat la portaveu de la CE, Margaritis Schinas.
Un dels elements fonamentals de la campanya governamental a favor del 'no' ha sigut apel·lar a la por i vincular els refugiats amb el terrorisme, la criminalitat i l'aïllament radical, i demanant als hongaresos evitar que Brussel·les "pogués imposar la seva voluntat". Una campanya absolutament xenòfoba.