Aquest diumenge Angela Merkel dirà adeu a la cancelleria d’Alemanya després de 16 anys al poder. Les urnes decidiran el vintè parlament de la postguerra en unes eleccions amb més interrogants que mai. Qui pot guanyar i quin nou govern es pot formar?
Els partits i candidats
Dels 47 partits que s’hi presenten s’espera que només aquests 6 aconsegueixin més d’un 5% de vots per entrar al Bundestag: els dos tradicionals Volksparteien que han governat en una "gran coalició" durant els darrers vuit anys, és a dir, la Unió Democràtica Cristiana de centredreta (CDU) amb Armin Laschet com a candidat i el Partit socialdemòcrata de centreesquerra (SPD) amb Olaf Scholz; Els Verds, amb Annalena Bartbock, el partit liberal democràtic lliure per a les empreses (FDP); l’alternativa populista d’ala dreta (AfD) i l’esquerra Die Linke.
Què pot passar?
Els escenaris són múltiples. Aquesta cursa electoral ha estat una de les més obertes i els tres partits han obtingut posicions ben diferents segons les enquestes. Quan els Verds van donar a conèixer el seu candidat, el partit va saltar breument els conservadors al primer lloc. Però ben aviat es van capgirar de nou, ja que es van veure involucrats en una polèmica per haver inflat el seu currículum i per haver plagiat un llibre. Aleshores, el CDU va tornar a ser el favorit per guanyar els comicis.
Tot i això, el candidat de la CDU, Laschet, sembla feble dins seu propi partit i això ha fet en les darreres setmanes el SPD s’hagi avançat per convertir-se en el que podria ser el nou guanyador.
El que sembla clar és que no es preveu que cap dels partits obtingui més del 25% dels vots, és a dir, el partit guanyador de la nit no presentarà automàticament el següent canceller. Algunes enquestes, fins i tot, apunten que el pròxim govern alemany requerirà un acord de repartiment de poder entre tres partits. Això podria ser a través del pacte del semàfor, el centreesquerra, els verds i l’FDP, tot i que el líder d'aquest últim, Christian Lindner, diu que "li falta fantasia" per imaginar-se un acord amb aquests dos partits. També és una opció la coalició de Jamaica, que serien els mateixos, canviant centreesquerra pel centredreta, tot i que sense la figura d'Angela Merkel té encara menys possibilitats que fa quatre anys d’aconseguir-se.
Quins són els reptes?
Els principals reptes que tenen tots ells per davant i que centren l’agenda mediàtica alemanya són la recuperació econòmica després de la Covid i la lluita per aconseguir els objectius mediambientals.
Mentre els partits estiguin en converses, l’antic govern s’haurà de mantenir en el poder. No hi ha límit de temps per formar govern, tot i que el parlament ha de reunir-se per primera vegada almenys 30 dies després de la votació.