Seguim en directe l'última hora de les eleccions als Estats Units 2024 que se celebren aquest dimarts 5 de novembre. Cara a cara final entre el candidat republicà, Donald Trump, i la demòcrata, Kamala Harris. Després d'una campanya intensa amb atacs personals, els dos candidats arriben al final d'una cursa aferrissada on Donald Trump va per davant. El republicà ha guanyat a Carolina del Nord, Geòrgia i Pensilvània i continua liderant a Wisconsin i Arizona, tres dels set estats clau en la cursa per la Casa Blanca.
- Kamala Harris ajorna el seu discurs: desolació a la festa demòcrata
- Qui és Jill Stein i per què pot haver fet guanyar les eleccions a Trump?
- Què farà Donald Trump si torna a ser president dels Estats Units?
- Qui és Sarah McBride, la primera congressista trans de la història dels Estats Units
- Els republicans prenen el control del Senat dels Estats Units als demòcrates
🔴 Trump guanya a l'estat clau de Pensilvània, segons la CNN, i encarrila la victòria per esdevenir de nou president dels Estats Units.
La cadena de televisió ultraconservadora Fox News dona per segura la victòria de Trump a l'estat clau de Pensilvània, de manera que el candidat republicà ja fregaria la reelecció. Associated Press i The New York Times encara es mostren més prudents davant de l'ajustat resultat i es limiten a assenyalar que el republicà es troba al capdavant en l'escrutini amb una proporció del 51% del vot, davant d'un 48% per a Kamala Harris.
El president d'El Salvador, Nayib Bukele, felicita Donald Trump, a qui ja dona per guanyador de les eleccions. "Que Déu et beneeixi i et guiï", ha dit el mandatari salvadorenc en una piulada.
Congratulations to the President-Elect of the United States of America, @realDonaldTrump 🇺🇸
— Nayib Bukele (@nayibbukele) November 6, 2024
May God bless and guide you. pic.twitter.com/kl1lr0Dwv4
El magnat ultraconservador Elon Musk celebra la previsible victòria de Donald Trump amb nombroses publicacions en la xarxa social de la qual és amo, 'X' (Twitter). "El futur serà fantàstic" o "Els americans han donat un mandat molt clar aquesta nit", ha afirmat Musk, a més de publicar diverses bromes.
Let that sink in pic.twitter.com/XvYFtDrhRm
— Elon Musk (@elonmusk) November 6, 2024
🇺🇸🇺🇸The future is gonna be so 🔥 🇺🇸🇺🇸 pic.twitter.com/x56cqb6oT5
— Elon Musk (@elonmusk) November 6, 2024
El recompte encara continua, però si la tendència es manté, tal com apunten les dades que arriben de la premsa americana, Trump podria sumar aviat els electors de Pensilvània, Wisconsin, Michigan, Nevada i Arizona, tots ells estats clau com a 'swing states' —a vegades demòcrates i a voltes republicans— i del feu republicà d'Alaska, en haver estat el més votat en tots aquests estats. D'aquesta manera, es confirmaria la victòria de Donald Trump com a president electe dels Estats Units. Els resultats en detall estat per estat, però, són ajustats.
Pel que fa a la Cambra de Representants, l'altra cambra del Legislatiu dels Estats Units, els republicans també tenen l'avantatge en la renovació total que es fa en aquests comicis. Els conservadors han aconseguit de moment 187 seients, davant dels 163 dels demòcrates. La majoria absoluta és de 218. Encara en queden 85 per assignar.
Els republicans aconsegueixen la majoria al Senat, que aquesta jornada electoral també es renovava en part. Amb els seients de West Virginia, Ohio i Nebraska, els conservadors prenen el control de la cambra alta americana. Els republicans han aconseguit 51 senadors, davant els 42 dels demòcrates, d'acord amb les dades d'Associated Press. Encara en queden 7 per assignar.
Avança el recompte a Nevada, l'últim estat clau en disputa. En la resta —Arizona, Georgia, Michigan, Pensilvània, Wisconsin i Carolina del Nord—, la victòria ha estat de Donald Trump. El 2020 van guanyar els demòcrates, si bé és un estat pèndol que també en altres ocasions s'ha decantat pels republicans. El recompte comptabilitzat fins ara apunta a una ajustada victòria de Trump.
D'acord amb The New York Times, l'influent i milionari empresari Elon Musk, afí a Donald Trump, ha passat la nit electoral amb el candidat republicà i es troba a la festa a Florida. També és a West Palm Beach el líder nacionalpopulista britànic Nigel Farage.
Trump suma definitivament un altre estat clau: Georgia. Amb els 16 electors d'aquest estat sureny a la butxaca, Trump s'apropa una mica més a la Casa Blanca. 247 electors totals a favor seu, davant els 210 de Kamala Harris. La probabilitat de victòria del candidat republicà és del 95%, d'acord amb la previsió de The New York Times.
Donat el sistema indirecte dels comicis presidencials als Estats Units, amb els electors de cada estat en el qual s'obté la victòria, es pot guanyar la Presidència sense haver estat el candidat més votat. És que passà el 2016, quan Donald Trump va arribar a la Casa Blanca tot i que la demòcrata Hillary Clinton va obtenir més vots absoluts —65 a 62 milions—. Aquest 2024, però, Trump guanyaria de manera aclaparadora tant en electors com en vots absoluts. Amb els resultats comptabilitzats fins ara, les previsions de la premsa americana assenyalen 64 milions de vots per Trump i 60 milions per a Kamala Harris.
🔴 Kamala Harris cancel·la el seu discurs d'aquesta nit. Compareixerà demà. La vicepresidenta i candidata demòcrata està perdent les eleccions davant Donald Trump, d'acord amb el recompte que s'ha comptabilitzat a hores d'ara.
El recompte de The New York Times atorga Donald Trump un 92% de possibilitats de victòria i projecta un resultat final de 302 vots d'electors davant uns 232 per a Kamala Harris. La victòria la donen 270 dels 538, donat que l'elecció presidencial als Estats Units funciona amb una democràcia indirecta, amb uns representants per a cada estat en funció del seu volum de població. I qui guanya en vots absoluts en cada estat, obté tots els electors d'aquest. Havent guanyat en la gran majoria d'estats, inclosos els anomenats 'swing states' o estats pèndol —Arizona, Georgia, Michigan, Pensilvània, Wisconsin i Carolina del Nord, a l'espera de començar el recompte a Nevada—, els que decanten la balança en totes les eleccions en funció del seu resultat, la victòria de Trump s'albira clara.
L'expresident i candidat republicà, Donald Trump, està a punt d'arribar a la seu de la seva campanya, a West Palm Beach, Florida, envoltat d'una àmplia escorta policial. Hi ha molta expectació entre els simpatitzants que s'han reunit al recinte. Si els resultats definitius confirmen la tendència que els recomptes apunten fins ara, podria arribar de nou a la Casa Blanca com a 47è president dels Estats Units.
En nombre de vots totals, el recompte provisional d'Associated Press atorga Donald Trump 61.993.490, el 51,1% del sufragi, i a Kamala Harris 57.737.157, el 47,5%. La tendència és, per tant, a una folgada victòria republicana, no només en electors de cada estat —hi ha 538 en joc i, de moment, lidera Trump amb 230 a 210—, sinó també en nombre de vots absoluts.
Si bé encara és d'hora per atribuir la victòria, Kamala Harris podria sumar-se Nou Mèxic i Minnesota, a on lidera clarament, d'acord amb el recompte de la premsa americana. Sumaria així cinc i deu vots d'electors, respectivament, i arribaria als 209. Associated Press i The New York Times atorguen de moment 230 a Donald Trump.
En la Cambra de Representants, l'altra cambra del Legislatiu americà, en el darrer mandat hi havia una ajustada majoria demòcrata —221 a 211— i ara la tendència és cap a la victòria republicana. El recompte d'Associated Press atorga de moment és de 171 seients pels conservadors i 129 pels progressistes. Encara és d'hora, però, i queden 135 seients per assignar.
Pel que fa al Senat, que també es renova en part —un terç— en aquestes eleccions, els republicans també lideren. El recompte d'Associated Press és de 50 seients pels republicans i 41 pels demòcrates. D'aquesta manera, la cambra alta americana, seu del poder territorial federal, es tenyeix de moment de vermell conservador. Encara queden, però, 9 senadors a escollir.
De moment, The New York Times dona un 89% de possibilitat de victòria a Donald Trump. Sembla que bufen vents conservadors. De tota manera, la nit és llarga i històricament es dona la tendència del 'red mirage' (miratge vermell), la sensació que els republicans guanyen sobradament les eleccions, i posteriorment es dona el 'blue shift' (canvi blau) a mesura que arriba el vot anticipat per correu —habitualment demòcrata— i que s'acaba l'escrutini en les ciutats grans i zones més poblades —les ciutats habitualment voten més demòcrata i el món rural, republicà—.
Donald Trump agafa la davantera als estats clau que han de decidir les eleccions. El republicà guanya a Carolina del Nord i apunta a la victòria a Georgia i Pensilvània | ✍️ Germán Aranda, enviat especial als Estats Units