Les eleccions al Parlament Europeu tenen una logística completa perquè se celebren en 28 països diferents. Però aquesta complexitat també deixa entreveure curiositats entre els diferents Estats membres. Com per exemple el mínim d'edat que han de tenir els candidats per poder-s'hi presentar. Aquest requisit, varia segons el país que representes. Una persona per presentar-se a Espanya només cal que tingui 18 anys però a Itàlia, n’ha de tenir 25, mentre que a Romania són 23.
I després del Brexit què? On aniran a parar els seients del Regne Unit? Es repartiran entre alguns països com França (5), Itàlia (3), Espanya (5), Polònia (1), Romania (19), Suècia (1), Àustria (1), Dinamarca (1), Eslovàquia (1), Finlàndia (1), Irlanda (2), Croàcia (1) i Estònia (1).
Tot i que la tecnologia ocupa on lloc prou important a les nostres vides, només hi ha un països de tots els 28 que podrà votar electrònicament. I aquest és Estònia. Per altra banda, en quatre països no és possible votar si vius a l’estranger: República Txeca, Irlanda, Malta i Eslovàquia.
La participació a les eleccions europees varia també en funció dels països però en alguns Estats membres, votar és una obligació. És el cas de Bèlgica, Bulgària, Xipre, Grècia i Luxemburg. Per aquest motiu no es d’estranyar que la participació sigui més alta en aquests països. De fet, Bèlgica va obtenir la participació més alta a les passades eleccions amb un 89,6%. Per trobar la més baixa cal anar fins a Eslovènia amb un 13%.
L’evolució de la presència de dones al Parlament Europeu demostra que cada vegada ocupen més seients, però encara queda molta feina per fer. En el període de 1979 al 1984 només eren el 16,3%. Actualment, entre 2014 i 2019, la xifra ha pujat fins al 36,5%.
Quan costa el Parlament Europeu?
La resposta a aquesta pregunta és ben fàcil: 3,5 euros per habitant. El pressupost d’aquest inclou les traduccions a les 24 llengües i operar en tres centres diferents: Brussel·les, Estrasburg i Luxemburg. Cap altre parlament té aquestes dimensions operatives i logístiques.
Si es compara amb altres institucions es poden veure algunes diferències. Per exemple, el Congrés dels Diputats costa a cada espanyol aproximadament 1,79 euros mentre que el Parlament de Catalunya en costa 7,06 euros. Si mirem a altres països d’Europa, el Bundestag puja fins als 9,5 euros, el Parlament del Regne Unit 8,90 euros, mentre que l’Assemblea Nacional Francesa en costa 8.