Irlanda acudirà a les urnes aquest divendres i s'espera que els votants elegeixin entre un segon mandat per a l'actual coalició de centredreta o una coalició de tendència a l'esquerra liderada per Sinn Féin. Les enquestes d'opinió mostren un empat tècnic, amb els dos principals partits governamentals –Fine Gael, liderat pel Taoiseach, Simon Harris i Fianna Fáil, liderat per l'exprimer ministre Micheál Martin– i Sinn Féin prop del 20% dels vots.

En aquest sentit, les prioritats de tots els partits mai no s'han desviat gaire de l'habitatge, la crisi del cost de vida i, en grau més baix, la immigració, deixant poca diferència entre ells en termes de moments distintius en una campanya curta i aguda de tres setmanes. El Fine Gael afirma que un govern del Sinn Féin suposaria un risc econòmic de cara al segon mandat de Donald Trump com a president. Les amenaces de Trump d'imposar aranzels a les exportacions de la UE i la promesa de repatriar llocs de treball es consideren un gran perill per a Irlanda. Martin, del Fianna Fáil, un dels líders polítics més experimentats d'Irlanda, també ha estat impulsant l'estabilitat econòmica alhora que ha dit als votants que l'habitatge i el suport estan entre les altres prioritats. Amb un llindar de 88 escons per a una majoria clara al Dáil, i amb cap partit obtenint més de 38 a les eleccions anteriors, una coalició és el resultat probable després de la votació d'aquest divendres, segons destaca el The Guardian.

Fianna Fáil i Fine Gael han descartat treballar amb Sinn Féin, amb l'esperança de deixar-lo fora del poder durant cinc anys més. A l'últim dia de campanya, la líder del Sinn Fein, Mary Lou McDonald, va semblar tenir un renovat sentit de confiança i va assenyalar per primera vegada que estaria disposada a parlar amb els partits d'esquerra, els socialdemòcrates, els laboristes i el grup People Before Profit, per formar una coalició d'esquerra si sorgien els números correctes quan tanquessin les urnes, destaca el mateix diari.

Com funcionen les votacions a Irlanda?

Irlanda utilitza un sistema de representació proporcional anomenat vot únic transferible (PR-STV), que permet als votants classificar els candidats segons la seva preferència. Això significa que “prestar” un vot de segona preferència té el poder de traduir-se en escons al Dáil. Fent ressò dels esforços dels Demòcrates Liberals i altres al Regne Unit que han instat el vot tàctic a les eleccions generals per assegurar l'èxit dels partits progressistes, Sinn Féin està demanant al públic que li presti el seu vot a ell o a altres partits d'esquerra, en lloc d'expressar qualsevol descontentament amb els governants optant per un dels 171 candidats independents.

Es preveu que el Partit Verd, el tercer partit al govern sortint amb 12 escons al Dáil, perdi escons, però espera ser convidat a formar una coalició, mentre que els socialdemòcrates (actualment amb sis escons) i els laboristes (sis escons) competeixen per la mateixa posició.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!