Mèxic viu aquest diumenge 2 de juny eleccions federals. O dit en altres paraules, els mexicans elegiran el nou president de la República. Segons l'empresa d'enquestes mexicana Mitofsky, que recull Infobae, la persona que arribaria a Palau Nacional seria Claudia Sheinbaum Pardo, abanderada de la coalició Sigamos Haciendo Historia conformada pels partits Movimiento Regeneración Nacional (Morena), Partido del Trabajo (PT) i Partido Verde Ecologista de México (PVEM) qui compta amb el 56,9% de la preferència el vot.

Seguida d'ella, hi ha la representant de l'aliança Fuerza y Corazón por México, Xochitl Gálvez Ruíz qui representa els Partidos Revolucionario Institucional (PRI), Acción Nacional (PAN), i de la Revolución Democrática (PRD), la qual compta amb un total del 31,2% de la preferència del vot. Tot i anar en solitari, és a dir, sense haver format aliances o coalicions, Jorge Álvarez Máynez de Movimiento Ciudadano (MC) té l'11,9 % dels vots, unes xifres que han transcendit cinc dies abans dels comicis. 

xochitl efe
Xochitl Gálvez Ruíz / Efe

Les enquestes són molt semblants a les que publicava aquest dimecres El País. Sheinbaum tindria el 54%, mentre que Gálvez aconseguiria un 36% dels vots. Álvarez quedaria amb un 10%. Tal com destaca el rotatiu espanyol, Sheinbaum hauria vist reduir el seu avantatge les últimes setmanes. Va arribar a tenir més de 30 punts sobre Gálvez, davant dels 18 punts actuals, que assenyala el mateix diari. Però el marge continua sent ampli en gairebé tots els estudis demoscòpics. No es descarten sorpreses, però tenint en compte els sondejos, a hores d'ara, semblen improbables. 

Llei seca per les eleccions

En aquestes eleccions no només triarà el cap d'Estat i govern, sinó que també es votarà per renovar 128 senadors i 500 diputats federals. Prop de 98 milions de persones poden fer ús del seu vot el pròxim 2 de juny. Segons la legislació mexicana vigent, a les entitats federatives s'activarà la llei seca, igual que ha passat en anteriors eleccions. Així doncs, la Llei General d'Institucions i Procediments Electorals, a l'article 300, disposa que es podrà “restringir” l'horari de venda de begudes alcohòliques durant el dia de l'elecció i el dia previ a aquesta.

maynez efe
Jorge Álvarez Máynez / Efe

"El dia de l'elecció i el precedent, les autoritats competents, d'acord amb la normativitat que hi hagi a cada entitat federativa, podran establir mesures per limitar l'horari de servei dels establiments en què se serveixin begudes alcohòliques". L'objectiu d'aquesta llei és garantir un ambient de seguretat i ordre durant les eleccions, regulant la venda d'alcohol al territori mexicà. En aquest cas, la llei seca haurà de ser de compliment obligatori des del dissabte 1 de juny fins al tancament de vot del dia 2, dia de la jornada electoral.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!