La segona volta de les eleccions presidencials franceses el proper 24 d'abril serà la mateixa que el 2017: un duel entre el president liberal Emmanuel Macron i la candidata de l'extrema dreta Marine Le Pen. S'ha arribat a aquest punt després d'una nit electoral d'infart, amb un recompte que s'ha allargat fins ben entrada la matinada. Però les forces amb què arriben els dos presidenciables és molt diferent a la de fa cinc anys. Llavors la distància va ser de 32 punts. Avui, les enquestes l'escurcen fins als quatre: 51% contra 49%. La participació ha estat més baixa que fa cinc anys, però finalment més alta que la prevista pels sondejos.
Amb el 94% de l'escrutini, Emmanuel Macron (La República En Marxa) guanya amb el 27,4% dels vots, tres punts més que fa cinc anys i amb més marge del que es podia pensar en els últims dies. Però Marine Le Pen (Reagrupament Nacional) també creix dos punts, fins al 24,1%. Si se sumen els vots d'Eric Zemmour (Reconquesta, 6,9%), l'extrema dreta arriba gairebé a un terç de les paperetes. O el que és el mateix: un de cada tres francesos. Més que els sis candidats de l'esquerra junts.
Justament Jean-Luc Mélenchon, en les seves terceres eleccions presidencials, és l'únic que ha salvat els mobles per a l'esquerra francesa. Sota la candidatura Unió Popular, ha anat escalant posicions, sobretot gràcies al vot jove, per arribar fins al 21,4%, a punt de donar la sorpresa de matinada.
I les dues grans perdedores de la nit, les candidates dels dos grans partits tradicionals, fundadors de la Cinquena República: Valérie Pécresse ha submergit Els Republicans fins a la cinquena posició, amb el 4,7%, i Anne Hidalgo ha enfonsat el Partit Socialista fins a l'1,7%. Quedant per sota del 5% no podran ni demanar la subvenció per a les despeses de la campanya. El mateix li passarà a Els Verds. Tots tres travessaran dificultats financeres greus.
Hi havia especial incertesa per l’abstenció dels francesos. Algunes enquestes la situaven en el 30%, fet que hauria suposat una xifra rècord en unes eleccions presidencials. La marca la situava la primera volta del 2002, quan la participació va ser 71,6%, fet que va permetre que Jean-Marine Le Pen es classifiqués per a la segona volta. Al final s'ha situat al voltant del 74,8%.
Els missatges dels guanyadors
Durant l'escrutini, el president i candidat a la reelecció, Emmanuel Macron, ha comparegut amb un nou lema ("Tots nosaltres") i ha fet una crida a fundar "un gran moviment polític d'unitat i d'acció", que superi les "diferències" i permeti fer front a l'extrema dreta. Ha demanat el voto a tothom, també als abstencionistes o als votants de Jean-Luc Mélenchon. És conscient que a la segona volta pot rebre vots de francesos amb la pinça al nas, però tot i això ha insistit que s’han d’unir tots els francesos, “sigui quina sigui la seva sensibilitat”. Ha demanat "no escatimar cap esforç durant les pròximes dues setmanes".
No ha distat molt del missatge de Marine Le Pen, que ha demanat el vot a tots els francesos que no han votat per Macron. "La meva ambició és agrupar els francesos al voltant d’un projecte nacional i popular", ha assegurat la líder del Reagrupament Nacional, que ha interpel·lat tots els electors “sigui quina sigui la seva sensibilitat, de dreta o d’esquerra, de qualsevol origen”.
El cordó sanitari
Totes les enquestes durant la campanya electoral, i abans, assenyalaven el mateix escenari: Emmanuel Macron guanyant el primer round i Marine Le Pen classificant-se per a la segona volta. En aquesta segona volta és on es complicaria més tot. El sondeig d'Elabe d'aquest divendres donava un 51% a l'actual president de la República i un 49% a la candidata d'extrema dreta. S'ha reduït considerablement el marge: fa un mes, el mateix estudi pronosticava un coixí de dotze punts, de 61% contra 49%. Molt lluny encara queda el 66%-33% de les eleccions de fa cinc anys.
En aquest context, ja ha començat a formar-se el cordó sanitari contra l'extrema dreta. La més sorprenent ha estat Valérie Pécresse, que aquesta setmana havia dit que no donaria consignes però finalment ha anunciat que votarà per Emmanuel Macron "en consciència". També Yanick Jadot, Anne Hidalgo i Roussel han cridat a parar els peus a l'extrema dreta. I Jean-Luc Mélenchon, després de la polèmica del 2017 (quan no va donar cap consigna), ha repetit la mateixa frase quatre cops: "Ni un sol vot a Marine Le Pen". L'excepció, com no podria ser d'altra manera, ha estat Eric Zemmour, que l'ha demanat per Le Pen.