L'Iran celebra aquest divendres 28 de juny eleccions presidencials. Uns comicis que han adquirit un caràcter de sorpresa perquè s'han avançat onze mesos, per la sobtada mort d'Ebrahim Raisi, en un accident el passat 19 de maig. L'helicòpter on viatjava Raisi va haver de fer un aterratge forçós en una zona muntanyosa de l'Azerbaidjan. També va morir el titular d'Exteriors, Hossein Amirabdollahian. Si no hagués passat aquest accident, Raisi hauria seguit com a president quatre anys més, segons la decisió del nucli dur del poder, és a dir: la Guàrdia Revolucionària i l'Oficina d'Alí Khamenei.

Qui són els candidats a la presidència?

Els sis candidats presidencials del país han participat aquesta setmana en els últims debats dilluns i dimarts, mentre que el líder suprem del país, Alí Khamenei, insta els ciutadans apàtics a decebre els enemics votant a les eleccions, destacava el portal al-monitor.com. El candidat reformista, Masoud Pezeshkian, ha estat acorralat pels seus rivals de línia dura quan se'ls va demanar a tots que presentessin la seva agenda de política exterior en el debat transmès en viu per múltiples canals de ràdio i televisió a tota l'emissora estatal. Al centre de l'escenari hi va haver la qüestió polèmica i entre faccions al voltant de la reactivació de l'acord nuclear del 2015. Cal recordar que va ser abandonat per l'expresident nord-americà Donald Trump el 2018, provocant un fort impacte a tota l'economia de l'Iran afectada per les sancions.

Els candidats de línia dura (Mohammad Bagher Ghalibaf, Amir-Hossein Ghazizadeh Hashemi, Saeed Jalili i Alireza Zakani) han fet torns per atacar l'expresident moderat Hassan Rouhani per la seva gestió de l'acord i les seves polítiques generals prooccidentals. D'aquesta manera, han posat èmfasi en el seu propi enfocament de neutralització de sancions i han donat prioritat a les aliances regionals sobre el compromís amb les potències occidentals.

D'aquests sis candidats, però, dijous ja només en quedaven quatre, tal com informava Efe. Alireza Zakani, actual alcalde de Teheran, i Amir-Hosein Ghazizadeh, vicepresident de país, han anunciat que es retiren. La seva retirada afavoreix els dos candidats conservadors Mohammad Bagher Ghalibaf i Saeed Jalili, davant del reformista Masoud Pezeshkian.

Qui és Mohammad Bagher Ghalibaf?

Mohammad Bagher Ghalibaf és un pragmàtic conservador amb reputació de bon gestor i mà dura, que al llarg dels anys s'ha presentat davant dels votants com un home fort, un tecnòcrata i un capdavanter del poble, constata Efe. Exgeneral de la Guàrdia Revolucionària, excap de Policia, exalcalde de Teheran i president del Parlament, Ghalibaf ha subratllat la seva experiència executiva a la campanya per a les eleccions presidencials de divendres. A 62 anys i en el quart assalt a la presidència, va començar aquesta campanya com a clar favorit, però l'ultraconservador Saeed Jalili i el reformista Masoud Pezeshkian li disputen ara el lloc. Amb el lema "Servei i progrés", ha promès que aconseguirà un nou acord nuclear amb Occident, però amb matisos, "donant un pas com a resposta a un pas de l'altra part", i un Iran "orgullós". 

Mohammad Bagher Ghalibaf efe
Mohammad Bagher Ghalibaf / Efe

Com a alcalde de Teheran, entre el 2005 i el 2017, es va llaurar una bona reputació com a gestor, una cosa que recorden molts veïns de la capital, malgrat alguns escàndols de corrupció. El 2008 va ser considerat com el vuitè millor alcalde del món per la Fundació City Mayors i, el 2011, va rebre un premi Metròpolis per la millora de la qualitat de vida dels ciutadans de Teheran. Però també es recorda d'ell la mà dura i el seu paper en la repressió. Especialment, les protestes estudiantils del 1999 i més tard com a cap de la Policia del país, quan va dur a terme unes campanyes repressives i detencions de persones relacionades amb la cultura i els mitjans de comunicació i el fet que frenés les manifestacions contra la manca de llibertats.

Qui és Saeed Jalili?

L'ultraconservador Saeed Jalili ha estat descrit com un “veritable producte de la Revolució Islàmica” i s'ha mostrat oposat a Occident al càrrec de la seva carrera diplomàtica i política. La seva campanya per a les eleccions presidencials de divendres s'ha basat en eslògans més que en plans concrets i se'l considera el candidat de l'statu quo, el més proper al president Ebrahim Raisí, però més ultraconservador, segons destaca Efe.

Saeed Jalili efe
Saeed Jalili / Efe

Els mitjans conservadors iranians han retratat Jalili, de 58 anys, com un intel·lectual lleial als “ideals i principis” islàmics i de portar una “vida senzilla”, una cosa valorada per part de la població del país. Així, les enquestes el col·loquen al capdamunt de les estimacions de vot amb els altres dos favorits, el conservador Mohammad Bagher Ghalibaf i el reformista Masoud Pezeshkian. En matèria internacional, considera que l'Iran no necessita necessàriament reviure el pacte nuclear del 2015.

Qui és Masoud Pezeshkian?

El cirurgià cardíac Masoud Pezeshkian s'ha viscut com la revelació de la campanya amb un missatge d'acostament a Occident i crítiques al vel. Quan aquest polític de 69 anys reformista -bloc que busca certa obertura del país- va anunciar la seva candidatura ningú no li donava gaires opcions i de fet en el seu primer acte en va decebre molts amb la seva promesa de lleialtat al líder suprem de l'Iran, Ali Khamenei. Però des de llavors ha aconseguit generar prou entusiasme entre l'apàtic elector iranià per liderar algunes de les enquestes o empatar amb els altres dos favorits, el conservador Mohammad Bagher Ghalibaf i l'ultraconservador Saeed Jalili.

Masoud Pezeshkian efe
Masoud Pezeshkian / Efe

El seu lema electoral és “Per a l'Iran”, que evoca el títol de la cançó que es va convertir en l'himne de les protestes desencadenades per la mort de Mahsa Amini i l'autor de la qual Shervin Hajipour va ser condemnat a gairebé quatre anys per això. El seu discurs s'ha centrat a millorar les relacions amb Occident, negociar el difunt acord nuclear del 2015 i fins i tot ha criticat la imposició del vel islàmic.

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!