Els col·legis electorals del Regne Unit han obert aquest dijous a les 7.00 (hora local) en la que serà la primera vegada que els britànics acudeixen a les urnes des de les eleccions parlamentàries del 12 de desembre de 2019. Ho fan després d'una època convulsa: post-Brexit, amb l'economia decaiguda, amb debats sobre la immigració en primera plana i després que en quatre anys i mig hagin passat tres primers ministres per Downing Street. Després d'un llarg cicle conservador, en el qual han governat els 'tories' des de 2010 —David Cameron, Theresa May, Boris Johnson, Liz Truss i, actualment, Rishi Sunak—, tot apunta a un canvi d'era, amb una històrica victòria laborista i el seu líder, Keir Starmer, com a pròxim primer ministre tret de sorpresa majúscula.
Amb els conservadors en hores baixes, la intenció de vot per als laboristes s'ha disparat fins a rondar el 40 %, el doble que els 'tories'. El Regne Unit està dividit en 650 circumscripcions, tantes com escons conformen la Cambra dels Comuns, i en cada una d'elles s'elegeix un únic candidat, de tal manera que els vots dels aspirants derrotats no sumeixin de cap forma per al seu partit. D'aquesta manera, quan un partit s'imposa en les eleccions perquè hi ha un sentir majoritari de suport cap aquest, les victòries solen traduir-se en àmplies majories parlamentàries. S'espera, llavors, una Cambra tenyida de vermell.
En aquest context, Starmer ha demanat no només la victòria, sinó un mandat fort —el sostre laborista l'ostenta Tony Blair amb 418 escons en els comicis de 1997— i ha insistit que representa "el canvi que necessita" el Regne Unit, després de 14 anys de governs conservadors. Sunak no vol que els britànics "lliurin" el país als laboristes, per a la qual cosa ha inclòs entre els seus missatges de campanya avisos que anticipen una suposada pujada indiscriminada d'impostos o una arribada massiva d'immigrants.
Quan començaran a saber-se els resultats?
Però abans que res, quan es començaran a saber els resultats? D'entrada, els col·legis electorals al Regne Unit tanquen a les 22.00 h —les 23.00 h en horari de la península Ibèrica—. Això vol dir que l'escrutini començarà més tard que al que estem acostumats aquí, on les urnes es tanquen a les 20.00 h. En aquell moment es coneixeran els sondejos a peu d'urna, si bé no serà el resultat real, que començarà a conèixer-se a partir de la mitjanit. Els resultats definitius no es coneixeran fins i tot ben entrada la matinada i previsiblement qui ocuparà els últims escons se sabrà cap a primera hora del matí de l'endemà, entre les 6:00 h i les 7:00 h. Si bé, donada la previsible majoria aclaparadora dels laboristes, és possible que molt abans hagin assolit ja la suma 326 circumscripcions que els donen la majoria absoluta i les claus del número 10 de Downing Street.