El futur de TikTok als Estats Units penja d'un fil. Les autoritats del país volen prohibir la popular xarxa social perquè la seva empresa matriu, ByteDance, és d'origen xinès i tenen por d'una possible ingerència de Pequín en afers nord-americans mitjançant aquesta aplicació. Si la plataforma vol continuar funcionant als EUA, haurà de trobar un comprador per desprendre's de la propietat xinesa abans del 19 de gener —el dia abans que Donald Trump torni oficialment a la presidència—. És aquí on aquest dimarts ha entrat en joc un nou actor, un dels sospitosos habituals: Elon Musk comprarà TikTok? Això és tot el que se sap.
Les autoritats xineses estarien avaluant la possibilitat que el magnat sud-africà i mà dreta de Trump (tot i que enfrontat amb els trumpistes veterans) compri les operacions de la xarxa social als EUA, segons ha informat aquest dimarts Bloomberg. El mitjà especialitzat en informació empresarial cita fonts anònimes que apunten que el govern xinès prefereix que TikTok continuï sent propietat de ByteDance, però reconeix que el futur de la plataforma ja no està únicament en mans de la companyia.
Les dificultats per vendre TikTok
Cal recordar que Musk formarà part de l'Administració Trump, ja va comprar Twitter el 2022 (amb la qual ha impulsat l'extrema dreta arreu d'Occident) i dirigeix el fabricant de vehicles elèctrics Tesla, que té a la Xina la seva principal base de producció i un important mercat. Sobre TikTok, el magnat va defensar l'any passat que no s'havia de prohibir: "Fer-ho aniria en contra de la llibertat d'expressió, i això no és el que defensen els EUA". Aquest és l'argument de la plataforma davant del Tribunal Suprem: que la seva prohibició violaria la Primera Esmena de la Constitució, que prohibeix al Congrés impulsar lleis que limitin la llibertat d'expressió.
Les operacions de TikTok als EUA estan valorades en entre 40.000 i 50.000 milions de dòlars, una quantitat molt alta fins i tot per a Musk —l'home més ric del món—. El magnat ja va pagar 44.000 milions de dòlars per Twitter, tot i que va intentar fer marxa enrere. Més enllà dels diners, la possible venda de la xarxa social haurà de passar tant sí com no pel govern xinès: d'una banda, perquè tenen una acció d'or a ByteDance, cosa que li dona dret a veto sobre qualsevol decisió —tot i que TikTok defensa que aquesta situació només afecta a la Xina, no pas als negocis a l'estranger—; d'una altra, perquè la normativa xinesa de control d'exportacions prohibeix a les empreses vendre els algoritmes del seu programari sense una aprovació explícita de Pequín. Per a més inri, separar la plataforma de la matriu seria un procés "extraordinàriament difícil".
TikTok nega la venda a Elon Musk
El que apunta Bloomberg és que l'opció de Musk és una de les possibilitats que les autoritats xineses contemplen i que es desconeix si el magnat o la plataforma saben res de tot plegat. Després de conèixer-se la notícia, un portaveu de TikTok ha remès un breu comentari on ha titllat de "pura ficció" la informació. "No es pot esperar que comentem sobre alguna cosa que és pura ficció", ha assenyalat el portaveu de la plataforma, que té una de les seves seus a Singapur.
Pequín ha criticat diverses vegades la "repressió" contra TikTok per part Washington, assegurant que es tracta d'una "tàctica intimidatòria" que s'acabarà girant contra els Estats Units. Tanmateix, davant d'una relació que es preveu dura, les autoritats xineses veuen la xarxa social com una possible via de "reconciliació" amb Trump. Sigui com sigui, el temps s'esgota per a la plataforma, que en menys d'una setmana podria deixar de funcionar als EUA.