Elon Musk ha demostrat que farà tot el que els seus diners li permetin per tal d'arrossegar a Donald Trump de nou a la Casa Blanca. Ja ha invertit més de 75 milions d'euros en la campanya del republicà, promou els seus missatges i els dels seus seguidors a la seva plataforma (X, abans Twitter) i participa en els mítings del magnat. Ara, ha organitzat una mena de loteria per promoure que els ciutadans de Pensilvània, un estat frontissa, signin una declaració favorable a Trump. Concretament, el multimilionari ha promès donar un milió de dòlars al dia de manera aleatòria, a votants registrats en estats clau que signin una petició de l'America PAC, el comitè d'acció política amb què inverteix desenes de milions de dòlars en suport al candidat republicà Trump, per tal de "recolzar la Constitució dels Estats Units, especialment el dret a la llibertat d'expressió i de portar armes". Poc després de l'anunci de Musk les crítiques per possible frau o suborn van començar a planer entre els mitjans i les xarxes. 

🟡 Enquestes Trump vs. Harris: així estan els sondejos per a les eleccions als Estats Units 2024

La cadena CNN cita diversos experts que posen en dubte aquesta iniciativa: un professor de Dret a la Universitat de Notre-Dame, Derek Muller, que va assenyalar que limitar els premis o regals només a votants inscrits abona les "sospites de suborn", i més quan alguns estats consideren il·legal fins i tot els incentius econòmics per votar. 

Un dia després de l'anunci, diversos mitjans gran dedicat columnes i editorials a assenyalar quina mena de delicte pot ser aquesta oferta de Musk. Per exemple, The New York Times recorda que les lleis federals prohibeixen explícitament pagar per votar o fins i tot per inscriure's -només tolera el transport de persones per votar-, i recull opinions trobades de dos experts: Brendan Fischer, expert en campanyes, creu que la promesa de Musk frega la il·legalitat per condicionar el pagament a una inscripció, però un altre expert, Brad Smith, matisa que Musk no paga per registrar-se, sinó només per signar una petició (per a això cal inscriure's prèviament).

Què es recull a la llei?

Brett Kappel, advocat especialitzat en finançament de campanyes de la firma Harmon Curran, ha escrit una columna al Washington Post on sosté que el que fa Musk està prohibit per una llei federal. Aquesta norma diu que qui "faci o ofereixi fer una despesa a qualsevol persona sigui perquè voti o perquè retingui el seu vot, o perquè voti a favor o en contra de qualsevol candidat" podrà fer front a multes o penes de presó.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!