La promesa del nou president dels Estats Units (EUA), Donald Trump, de desfer el llegat del seu predecessor, Joe Biden, l'ha començat a complir del mateix moment en què ha jurat el càrrec. Abans de dirigir-se als tradicionals balls convocats arreu de Washington, Trump es va dirigir amb la premsa al Despatx Oval on va signar una cinquantena d'ordres executives que suposen el primer pas de l'agressiva agenda política del segons mandat dels republicans. Quines ordres executives va aprovar?
Cal tenir en compte, que les ordres executives tenen el pes d'una llei, però poden ser anul·lades pels presidents posteriors o els tribunals. És a dir, moltes de les ordres executives que ha signat poden no arribar a materialitzar-se, però sí que suposen una declaració d'intencions del nou mandat de Trump.
Immigració, la gran protagonista
El discurs antiimmigració de Trump ha estat una de les seves grans armes per tornar a la Casa Blanca. Per això no ha sorprès que gran part de la pluja d'ordres executives signades pel president republicà anessin en aquesta línia. Concretament, Trump ha signat una directiva per declarar l'emergència nacional a frontera sud. També ha apuntat a retirar la ciutadania automàtica per als fills d'immigrants irregulars nascuts als Estats Units, mesura que pot presentar problemes amb normatives vigents.
A més, ha signat una directiva que designa els càrtels de la droga i les bandes internacionals com a organitzacions terroristes estrangeres. Això vol dir que l'exèrcit podria actuar contra aquestes bandes, fins i tot en països estrangers. Una opció que la premsa ha preguntat a Trump i ell no ha descartat.
Com a part de la seva declaració d'emergència a la frontera sud, Trump va ordenar als caps de les agències de seguretat que rellancessin els esforços per "construir barreres físiques addicionals al llarg de la frontera sud". El nou president també ha recuperat una altra política del seu anterior mandat batejada com "Queda't a Mèxic". Aquesta consisteix en el retorn de sol·licitants d'asil no mexicans a l'altra banda de la frontera abans de les seves audiències sobre l'estat de la seva petició. Més radical és una altra ordre que pretén restablir la pena de mort per qualsevol "delicte capital comès per un estranger present il·legalment en aquest país" i qualsevol persona condemnada per assassinar un agent de l'ordre, segons informa la BBC.
Indults als assaltants del capitoli
Com ja va prometre durant la campanya i va apuntar en el seu míting de la victòria el passat diumenge, Trump ha indultat a prop de 1.600 dels seus partidaris que van ser arrestats per l'assalt al Capitoli de 2021. El republicà ha parlat d'aquests detinguts com a "ostatges". Preguntat sobre si aquells que van agredir agents de la llei haurien de complir alguna mena de pena, el republicà ha sostingut que a aquestes persones ja se'ls ha arruïnat la vida. Entre els beneficiats per aquests indults hi ha membres de grups d'extrema dreta com Oath Keepers i Proud Boys.
Sortida de l'OMS i negacionisme climàtic
Com ja va passar durant el seu primer mandat, Trump s'ha proposat treure als EUA de diversos acords internacionals i organitzacions. El republicà ha tornat a treure els Estats Units de l'Acord de París. És una continuació de la seva política negacionista del canvi climàtic i a favor de la indústria dels combustibles fòssils. De fet, a més de l'ordre executiva per sortir d'aquest acord, també ha signat altres per facilitar la perforació petroliera i de gas a Alaska.
Trump també ha signat una executiva per iniciar el procés de retirada dels EUA de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). El magnat ja va començar el procés per abandonar aquesta organització de l'ONU durant la pandèmia, però Joe Biden va arribar al poder abans que es materialitzés. Ara, es mostra disposat a tirar endavant i ha acusat l'OMS d'estafar els EUA durant la covid.
Reforma governamental
Entre les promeses de Trump durant la campanya, una de les que va prendre més força va ser la de reformar i retallar el volum de l'administració del govern. De fet, el republicà ha assignat el decret per la creació del Departament d'Eficiència del Govern (Doge),la codirecció del qual se la va prometre a Elon Musk. Abans que aquest nou departament comenci a retallar, Trump ja ha pres la iniciativa signant decrets que congelen la contracció federal o la prohibició de teletreballar.
Canviarà de nom el Golf de Mèxic?
Entre les darreres obsessions internacionals de Donald Trump més enllà de fer-se amb Groenlàndia o el canal de Panamà, hi ha la voluntat de rebatejar el Golf de Mèxic. Aquesta idea va despertar escepticisme i, fins i tot, va ser motiu de mofa arreu del món, en especial a Mèxic. Tanmateix, tot això no ha fet baixar del burro al just reelegit president, qui ha ordenat al secretari de l'Interior canviar el nom del golf de Mèxic pel de "golf d'Amèrica".
Un salvavides per TikTok i una condemna a les polítiques per la diversitat
En els darrers dies, Trump s'ha compromès a assegurar la pervivència de TikTok als EUA, malgrat la prohibició d'aquesta plataforma. El magnat no ha oblidat aquest compromís i entre les primeres ordres executives que ha signat hi ha la pròrroga de la implementació d'una llei que prohibeix la plataforma durant 75 dies. El nou president anteriorment va donar suport a una prohibició de TikTok, però va indicar que va invertir el rumb després que els vídeos de la seva campanya atraguessin milers de milions de visualitzacions, segons remarca la cadena britànica.
Per altra banda, i en la línia d'acabar amb el llegat demòcrata, Trump ha aprovat una sèrie de mesures que revoquen les polítiques d'igualtat del seu predecessor. Per exemple, una ordre executiva declarant que els EUA només reconeixeran "dos sexes, masculí i femení. Aquests sexes no són canviables i es basen en una realitat fonamental i incontrovertible". Aquesta ordre executiva afectarà la protecció dels drets civils.