El president de França, Emmanuel Macron, ha ensorrat el Midcat després de parlar aquest dilluns amb el canceller d'Alemanya, Olaf Scholz, tot al·legant que el gasoducte que connectaria Espanya amb França a través dels Pirineus catalans "no és necessari". La qüestió és que considera que les actuals interconnexions de gas entre ambdós Estats estan molt lluny de la saturació, ja que els gasoductes que travessen el País Basc i Navarra estan "infrautilitzats". I és que des del febrer es fan servir al 53%, segons ha apuntat el president francès. De fet, ha afegit que durant l'agost ha estat França la que ha exportat gas a Espanya i no al contrari. "No comprenc el problema a curt termini que s'intenta resoldre. Si estiguéssim al 100% de la utilització, diria el contrari", ha precisat.
D'altra banda, Macron sí que s'ha mostrat a favor de "desenvolupar les connexions elèctriques amb Espanya" per a l'exportació a Europa d'energia produïda a partir de renovables. Però ha deixat ben clar que tanca la porta al Midcat, el projecte del qual no es justifica per motius energètics o ambientals. "No estic convençut que calguin més interconnexions de gas. Volem desenvolupar totes les interconnexions que tinguin sentit", ha subratllat. I això que el mateix Scholz havia mostrat el suport al seu homòleg espanyol, Pedro Sánchez, per a la construcció del gasoducte sense el vistiplau del president francès. El Midcat preveia la construcció d'una nova interconnexió entre Espanya i França per Catalunya, però ja havia estat arxivat l'any 2019 per manca de rendibilitat. Per als francesos no tan sols seria un projecte molt costós, sinó que la posada en marxa tardaria anys i no permetria enfrontar la crisi energètica actual provocada per la invasió russa d'Ucraïna.
Rebuig oficial al Midcat i solidaritat europea amb l'electricitat
D'altra banda, ha reconegut que França necessita "la solidaritat europea amb l'electricitat" per mor del fet que més de la meitat dels reactors nuclears del país estan aturats per qüestions tècniques. És per això que s'ha mostrat a favor de reformar el mercat europeu de l'electricitat perquè els preus es fixin "de forma coherent" i en consonància "amb els preus de producció". En aquesta línia, ha dit que el seu país està a favor de les compres comunes de gas a escala europea i de la fixació de topalls de preu del gas rus exportat a Europa per gasoducte.
El rebuig oficial de Macron al Midcat arriba just després que s'hagi conegut el tancament del gasoducte Nord Stream fins a nou avís, que encarirà el preu del gas. De fet, aquest dilluns s'ha viscut un matí tens i nerviós a Europa per aquest motiu. Si bé els preus van començar a caure la setmana passada enmig de cert optimisme que es podrien passar els mesos d'hivern sense que les llars i la indústria haguessin de tallar el subministrament, el tancament del Nord Stream ha tornat a centrar els mercats en el problema i sembla prou clar que els preus pujaran una altra vegada.