Emmanuel Macron ha impulsat una "llei d'emergència" per reconstruir França després dels aldarulls, que han deixat una factura de 1.000 milions d'euros en destrosses, el turisme desplomat i 4.000 detinguts. En una jornada a l'Elisi per abordar l'augment de la violència, el president ha traslladat als més de 200 alcaldes assistents "tot el suport" i "reconeixement" per les accions desenvolupades durant la revolta dels últims dies. "Si sou aquí és perquè heu sigut les víctimes de forma directa i personal, perquè les vostres famílies i persones estimades s'han vist afectats", ha dit.
És en aquest context que Macron ha donat les gràcies als batlles "amb la mateixa solemnitat" amb la qual ha mostrat el seu agraïment als policies, gendarmes, agents municipals i bombers per la seva feina. Així doncs, ha anunciat l'aprovació d'una "llei d'emergència" per accelerar la reconstrucció del mobiliari urbà i edificis a les ciutats més afectades pels aldarulls. També ha promès destinar ajuda financera a aquestes localitats per "reparar carreteres, establiments i escoles". "Serem molt ferms", ha insistit. D'altra banda, el president ha assegurat que el "pic" de violència ja "ha passat" —tot i que ha demanat "cautela", en un intent de tranquil·litzar els més de 200 alcaldes presents. "Aquesta és la nostra major prioritat, és el que tots busquem", ha incidit en relació amb la tornada a la normalitat.
Contra La França Insubmissa
En aquesta línia s'ha expressat la primera ministra francesa, Élisabeth Borne, que ha defensat la importància de la "unitat nacional" i ha acusat els esquerrans de La França Insubmissa d'"instrumentalitzar" la mort del jove Nahel. Concretament, ha criticat Jean-Luc Mélenchon de "negar-se a condemnar la violència" que ha colpejat el país durant l'última setmana i de "tirar més llenya al foc". "Amb la tornada a la calma, els debats es reprendran, cosa que és normal en una democràcia. Però crec que és important que això no eclipsi la unitat nacional", ha manifestat.
Per la seva banda, el Ministeri de Transport ha indicat que els serveis de trens i autobusos es mantindran oberts fins a les 22.00 hores —una hora més del que es va fixar divendres passat, quan es va suspendre el servei a partir de les 21.00 hores. En aquest sentit, està previst que aquest dimecres comparegui el ministre Gérald Darmanin davant del Senat per abordar la situació que ha travessat el país durant l'última setmana després de la mort de Nahel. A hores d'ara, les dades apunten que un total de 3.486 persones han estat detingudes i que 12.202 vehicles han sigut incendiats, alhora que més d'un miler d'habitatges han patit danys arreu del país des del 27 de juny. La justícia ha processat 374 persones.