El president de França, Emmanuel Macron, ha nomenat aquest dissabte, dos mesos i mig després de les eleccions, els membres del nou govern, el més conservador fins a la data que liderarà el primer ministre, Michel Barnier. Es tracta d'un equip de tall conservador format per 17 ministres entre els quals hi ha set membres de Junts per la República, coalició que lidera Macron; als quals cal afegir dos del partit de centredreta Moviment Demòcrata (MoDem), un del partit Horizons, de l'exprimer ministre Édouard Philippe, que també estan inscrits en el que s'anomena la "majoria presidencial", és a dir, en l'òrbita Macron. La dreta clàssica dels Republicans, a la qual pertany Barnier, tindrà tres ministeris, i la resta seran per a dos representants de dretes, un de l'esquerra i una altra de la formació LIOT.
Tots els noms del nou govern de França
El nom que més mostra aquest escorament a la dreta és el del nou ministre d'Interior, Bruno Retailleu, fins ara cap del grup en el Senat dels Republicans (LR), amb posicions dures sobre el control de la immigració. Per altra banda, Didier Migaud, nou titular de Justícia, és l'únic nom procedent de l'esquerra. Fins ara, era responsable de l'Alta Autoritat per a la Transparència de la Política, una figura ocupada de combatre la corrupció i la falta d'ètica en els càrrecs de govern. Al càrrec d'Economia, Finances i Indústria estarà el jove Antoine Armand, de 32 anys, fins ara diputat i amb carrera al sector públic com a inspector de Finances. A Hisenda, Laurent Saint Martin treballarà amb un càrrec que estarà vinculat al del primer ministre, mostra del control que vol tenir sobre els impostos.
En el ministeri de Defensa torna a estar Sébastien Lecornu, mentre que a Exteriors hi serà Jean-Noël Barrot qui liderarà la diplomàcia francesa, després d'ocupar-se d'Assumptes Europeus. Repeteixen també la ministra de Cultura, Rachida Dati; Catherin Vautrin, que passa de Treball a Relacions amb Territoris i Descentralització o Agnès Pannier Runacher, que serà ministra de Transició Ecològica. Geneviève Darrieussecq, fins ara delegada per a Antics Combatents, serà responsable de Sanitat. L'anunci del nou equip executiu l'ha fet el secretari general de l'Elisi, Alexis Kohler, que ha anunciat que ja dilluns a les 15 hores de la tarda tindrà lloc el primer consell de ministres.
Crítiques de l'esquerra i l'extrema dreta
L'anunci del nou govern, com era d'esperar, no ha estat ben rebut pels representants de l'esquerra, que des que a principis de mes Macron elegís Barnier com a primer ministre en comptes de la candidata proposada pel Nou Front Popular (NFP), Lucie Castets, han advertit que li faran una moció de censura quan tinguin oportunitat. En aquest sentit, el líder de la França Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon, ha criticat que el nou equip "no té ni legitimitat ni futur", i ha afegit: "Caldrà eliminar-lo l'abans possible". En una línia similar, però amb un to més suau, el primer secretari del Partit Socialista, Olivier Faure, ha qualificat el nou gabinet de "reaccionari" i ha donat cita per al "debat de la censura".
Des de l'altre extrem, la líder de Reagrupament Nacional (RN), Marine Le Pen, ha apuntat que el nou govern serà "transitori" a conseqüència del "fangar creat amb aliances contra natura establertes a les eleccions legislatives", en referència al cordó sanitari que es va fer contra la seva formació. "Seguirem preparant-nos per a la gran alternança que reclamem per permetre que França es recuperi", ha afirmat.