L'emissora pública de Groenlàndia ha estat sondejant les opinions dels residents sobre la proposta del president electe dels Estats Units, Donald Trump, de comprar el territori autònom danès, i algunes de les respostes podrien aixecar algunes celles. Mentre que alguns dels enquestats van descriure l'interès de Trump com a “perillós” i “preocupant”, altres han suggerit que podrien “tenir més confiança en Trump” i “escollir els Estats Units”. Les entrevistes de Kalaallit Nunaata Radioa (KNR) dimecres es van produir un dia després d'una conferència de premsa en què Trump va reiterar el desig d'obtenir el control sobre l'enorme illa de l'Àrtic i hauria dit als periodistes que no descartaria l'ús de la coerció militar o econòmica per assolir el seu objectiu. També es produeixen enmig d'un viatge àmpliament publicitat a l'illa per part del fill gran de Trump, Donald Trump Jr.

Alguns residents consultats per KNR van criticar els comentaris de Trump pare i van dir que preferirien que l'illa romangués sota control danès. "Considero molt perillós l'interès de Donald Trump a Groenlàndia", ha explicat el groenlandès Jens Danielsen. "Som tan pocs habitants, menys de 100.000, que temo que la nostra llengua desaparegui molt ràpidament, per això preferiria quedar-me sota Dinamarca perquè la relació entre groenlandesos i danesos funciona bé així com està", ha insistit i recull la CNN. Danielsen també ha dit que li preocupaven els suggeriments que Trump podria estar interessat a obtenir el control de Groenlàndia per extreure'n urani i matèries primeres. "Si és per això que està interessat, és preocupant", ha dit.

Dimarts, Trump havia dit que els Estats Units “necessiten” Groenlàndia “per a la seguretat econòmica”, però alguns experts han suggerit que també podria estar interessat en el tresor de recursos naturals de l'illa, inclosos metalls de terres rares, que es podrien tornar més accessibles a mesura que el canvi climàtic fongui el gel del territori.

Partidaris de Donald Trump a Groenlàndia / Efe

Trump, vist amb bons ulls?

Però altres, consultats per la mateixa emissora, semblaven més oberts a les propostes de Trump. “Aquí tot és cada cop més car. Els productes de Dinamarca són extremadament cars, per la qual cosa, per descomptat, els Estats Units semblen més atractius”, destacava l'empleada de neteja Karen Kielsen. L'estudiant Imaakka Boassen va dir: "No confio completament en els danesos. Potser confiaria més en Trump". “Hi ha molts danesos en llocs de lideratge a Groenlàndia, però quan vivim a Groenlàndia, haurien de ser els groenlandesos els que liderin”, afegia. Un altre resident, Anguteq Larsen, assegurava a KNR que preferiria que Groenlàndia fos independent, sense haver de dependre ni de Dinamarca ni dels Estats Units.

Groenlàndia, desig d'independència? 

Tot i que el públic va donar una resposta mixta a la campanya de KNR, els funcionaris tant de Groenlàndia com de Dinamarca han desestimat en gran manera el desig de Trump d'obtenir l'illa àrtica. Malgrat que diversos funcionaris danesos han dit a CNN que temen que el president entrant ara sigui més seriós sobre la idea que quan la va plantejar en el primer mandat. Tant el primer ministre de Groenlàndia, Múte Egede, com la primera ministra danesa, Mette Frederiksen, han dit en el passat que l'illa “no està en venda i mai no ho estarà”, mentre que Egede va publicar a Facebook dimarts que “Groenlàndia pertany al poble de Groenlàndia”.

Tot i això, malgrat aquestes respostes, el debat sobre el futur de Groenlàndia s'ha vist avivat per la creixent especulació sobre el seu moviment independentista. En el recent discurs de Cap d'Any, el primer ministre de Groenlàndia ha dit que l'illa s'hauria d'alliberar dels “lligams del colonialisme”, encara que el discurs no va esmentar els Estats Units. El ministre d'Afers Estrangers de Dinamarca, Lars Lokke Rasmussen, ha destacat en una roda de premsa dimecres que la qüestió de la independència s'hauria de considerar independentment dels comentaris de Trump.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!