La Justícia de Sud-àfrica va establir aquest dimecres que enarborar de forma injustificada l'antiga bandera que va simbolitzar el règim de segregació racial de l'apartheid serà considerat "discurs d'odi" i no estarà protegit pel dret constitucional a la llibertat d'expressió.

El veredicte ha estat anunciat a Johannesburg pel jutge Phineas Mojapelo, en nom de la Cort d'Igualtat de Sud-àfrica, un tribunal amb competència en assumptes relacionats amb la igualtat de drets i els principis de no-discriminació establerts per la Constitució del país. Mojapelo ha considerat l'antiga bandera que "és feridora, nociva i promou l'odi cap a la gent negra".

El magistrat va resoldre així a favor de la reclamació contra la bandera impulsada per la Fundació Nelson Mandela, amb el suport d'altres organitzacions civils i institucions. No obstant això, l'ensenya no estarà prohibida, però el seu ús haurà de tenir finalitats justificades tals com acadèmiques, artístiques o periodístiques.

Després de la vista, la Fundació Mandela es va mostrar satisfeta pel veredicte i va posar èmfasi que això no significa que la bandera estigui "prohibida", sinó que es restringeix el seu ús —segons va recalcar a la premsa el seu director executiu, Sello Hatang— en els casos els quals causi "mal" gratuït.

Per la seva part, des del grup de pressió afrikaner Afriforum, que defensava que enarborar la bandera no es pot penalitzar per ser una qüestió de llibertat d'expressió, va incidir que és anar massa lluny considerar-la "discurs d'odi".

Antiga bandera de Sud-àfrica / Wikipedia

Aquesta causa va començar després que l'antiga bandera s'utilitzés el 2017 en protestes d'agricultors afrikaner contra la violència que pateixen habitualment a causa dels conflictes pel desigual repartiment de la terra (majoritàriament encara en mans blanques) i el clima de criminalitat general al país.

El seu origen

L'antiga bandera, de colors taronja, blanc i blau, va entrar en vigor el 1928 per simbolitzar a la Unió Sud-Africana, nom del territori mentre va ser sota el domini britànic, fins a 1961. Després de la independència oficial del país, la mateixa bandera va representar la República de Sud-àfrica fins a l'arribada de la democràcia multiracial, amb les eleccions de 1994.

L'ensenya va ser vigent, per tant, durant el fosc període racista de l'apartheid, que havia entrat oficialment en vigor el 1948. Amb l'arribada de la democràcia, l'antiga bandera va ser substituïda per l'actual, que inclou els colors vermell, blanc, verd, blau, negre i groc, per simbolitzar la diversitat del país.

Bandera actual de Sud-àfrica / Wikipedia