El príncep Andreu, germà del rei Carles III, no passarà el Nadal amb la família reial britànica a la seva mansió de Sandringham (est d'Anglaterra) per no atreure l'atenció, arran de la polèmica per la seva amistat amb un qüestionat empresari xinès. Fonts de la reialesa han indicat a la cadena pública que s'espera que el duc de York deixi de participar en tots els esdeveniments familiars, a fi d'evitar "ser una distracció", atès l'interès mediàtic per les seves connexions amb el presumpte espia Yang Tengbo. El príncep està retirat de la vida pública des de 2019 per diversos escàndols i ara protagonitza l'enèsim d'ells.
Un perill per a la seguretat nacional
El príncep Andreu torna a estar al centre de la controvèrsia després de conèixer-se que va deixar entrar al seu cercle íntim a l'empresari xinès Yang Tengbo, a qui el Govern britànic va denegar l'entrada al Regne Unit el març de 2023 en considerar que, en part pels seus llaços amb el duc, suposava un perill per a la seguretat nacional. Davant de la polèmica, el segon fill home d'Isabel II va assegurar divendres passat que ha cessat tot contacte amb Yang, a qui va convidar al seu aniversari el 2020 i va autoritzar a representar-lo davant d'inversors xinesos, quan va ser advertit pel Govern.
L'empresari nega ser un espia
L'empresari xinès va ser identificat dilluns com Yang Tengbo, encara que ha negat ser un espia per al Govern de Pequín. Després de dies de rumors a la premsa i internet, el Tribunal Superior de Londres va donar llum verda a la difusió de la identitat de Yang, a qui el Govern britànic va vetar l'entrada al país el març de 2023 en considerar-lo un risc per a la seguretat nacional. En un comunicat a través dels seus advocats, Yang, que era resident al Regne Unit, ha assegurat que no ha fet "res dolent ni il·legal" i manté que "és enterament falsa l'àmpliament estesa descripció com a espia" que es fa de la seva persona.
L'emprenedor de 50 anys revela que ell mateix ha decidit renunciar a l'anonimat i avança que recorrerà la decisió judicial del 12 de desembre que va ratificar el vet que li va imposar l'any passat la llavors ministra de l'Interior, Suella Braverman. Yang al·lega en la seva nota que les sospites d'Interior són "infundades" i apunta que durant el judici davant de la semisecreta Comissió Especial d'Apel·lacions d'Immigració, que analitza les expulsions per motius de seguretat, no se li va permetre accedir a les proves en contra seu.
"Els tres jutges del cas, basant-se en les seves pròpies indagacions, van concloure que 'no hi havia abundància de proves' contra mi, que la seva decisió havia estat 'finament calibrada' i que hi podria haver 'una explicació innocent' per a les meves activitats. Els mitjans de comunicació no han informat sobre això", diu.
Les sospites
La seva identitat s'ha conegut enmig d'acusacions per part d'alguns diputats tories, com el seu antic líder Iain Duncan Smith, que el Govern xinès espia 'a simple vista' al Regne Unit i que el cas d'aquest empresari "és la punta de l'iceberg". Per la seva part, el Govern laborista ha defensat el seu enfocament "ponderat" cap a la Xina, que combina els interessos econòmics amb la protecció de la seguretat nacional.
Durant el procés judicial davant de la Comissió, es van revelar comunicacions amb un conseller del duc de York que van evidenciar que Yang era un "confident proper" d'aquest i que s'asseia "al cim" de les seves persones de confiança. En un missatge extret del mòbil confiscat a Yang quan va ser detingut a la frontera el 2021, el conseller real l'alertava sobre com abordar Andreu durant una trucada. "IMPORTANT: gestioni les expectatives. És molt important no establir expectatives 'massa altes': està en una situació desesperada i s'aferrarà a qualsevol cosa", afirmava. Un portaveu del duc ha assegurat aquest va cessar "tot contacte" amb l'empresari quan va ser advertit pel Govern i que mai no van conversar sobre "res d'una naturalesa sensible".