Hi ha hagut acord. La Unió Europea ha arribat finalment a una entesa sobre el mecanisme de repartiment de refugiats, després que els països del bloc comunitari hagin aconseguit aquest divendres desbloquejar les negociacions sobre el Pacte Europeu de Migració i Asil. Concretament, han donat suport a dos reglaments per reforçar la protecció de les fronteres exteriors i un mecanisme de solidaritat que ajudarà els estats membres que reben els fluxos més grans. França presideix actualment el Consell de la UE, de manera que també ha presidit la reunió dels ministres de l'Interior en la qual s'ha assolit el pacte. El ministre francès de l'Interior, Gérald Darmanin, ha celebrat en roda de premsa que l'acord és "una primera etapa molt important, que permetrà molt aviat començar la segona". Sobretot, en el context de la invasió russa d'Ucraïna i l'enorme xifra de persones desplaçades que genera la guerra.
Darmanin ha considerat un gran "avenç" haver obtingut el suport d'una àmplia majoria dels estats membres i ha anunciat que tant la presidència francesa com la Comissió Europea tenen previst organitzar una reunió de la "plataforma de solidaritat" en els pròxims dies per traduir "l'acord històric". Ha posat el focus en el fet que una dotzena de països s'hagin compromès en traduir aquesta solidaritat en una reubicació de refugiats, alhora que ha recordat que els estats membres que no vulguin fer el mateix hauran de donar suport econòmic als països que acullin persones migrades. La majoria de les delegacions han donat suport als avenços en els reglaments de procediments de control previs a les entrades (screening) i l'EURODAC (sistema biomètric per a la identificació dels qui arriben), així com una declaració de solidaritat que pretén involucrar els estats membres en els esforços vinculats a la migració.
El desbloqueig és important, ja que feia gairebé dos anys que la reforma migratòria i d'asil estava bloquejada. Des que Brussel·les va presentar la seva proposta, el setembre del 2020, havien estat pocs els avenços en la negociació. Una negociació marcada per les diferències entre: per una banda, els països en primera línia que reben el nombre més gros de refugiats i reclamen solidaritat; per una altra, els menys afectats i que són més reticents a acollir persones migrades. La presidència francesa va proposar el passat febrer un enfocament gradual per avançar passa a passa en les negociacions, per tal de trobar un equilibri entre un mecanisme de solidaritat per ajudar els països de primera línia i normes més dures per controlar les fronteres. La comissària europea d'Interior, Ylva Johansson, ha valorat positivament l'estratègia seguida per França per desbloquejar les negociacions.
El ministre espanyol de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, s'havia mostrat optimista amb les conversacions d'aquest divendres i havia dit que es podria "avançar amb acords importants". "Tenim tres punts molt rellevants en els quals crec que hi pot haver un acord", havia avançat el ministre, que també havia indicat que és "el primer cop que es parla políticament del principi de la solidaritat".