El Comitè Nobel noruec ha decidit atorgar el Premi Nobel de la Pau 2024 a l'organització japonesa Nihon Hidankyo. Aquest moviment de base de supervivents de la bomba atòmica d'Hiroshima i Nagasaki, també conegut com a Hibakusha, està rebent el premi de la pau pels seus esforços per aconseguir un món lliure d'armes nuclears i per demostrar a través de testimonis que les armes nuclears no s'han d'utilitzar mai més.
BREAKING NEWS
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 11, 2024
The Norwegian Nobel Committee has decided to award the 2024 #NobelPeacePrize to the Japanese organisation Nihon Hidankyo. This grassroots movement of atomic bomb survivors from Hiroshima and Nagasaki, also known as Hibakusha, is receiving the peace prize for its… pic.twitter.com/YVXwnwVBQO
A què es dedica l'organització?
En resposta als atacs amb bombes atòmiques de l'agost del 1945, va sorgir un moviment mundial els membres del qual han treballat incansablement per crear consciència sobre les catastròfiques conseqüències humanitàries de l'ús d'armes nuclears, detalla la nota de premsa del Comitè Nobel. A poc a poc, es va desenvolupar una poderosa norma internacional que estigmatitza l'ús d'armes nuclears com a moralment inacceptable. Aquesta norma es coneix com “el tabú nuclear”. El testimoni dels Hibakusha, els supervivents d'Hiroshima i Nagasaki, és únic en aquest context més ampli.
Aquests testimonis històrics han contribuït a generar i consolidar una oposició generalitzada a les armes nuclears a tot el món recorrent a històries personals, creant campanyes educatives basades en la seva pròpia experiència i emetent advertiments urgents contra la difusió i l'ús de les armes nuclears. Els hibakusha ens ajuden a descriure el que és indescriptible, a pensar el que és impensable i a comprendre d'alguna manera el dolor i el patiment incomprensibles que causen les armes nuclears.
El Comitè Noruec del Nobel desitja, però, reconèixer un fet encoratjador: en gairebé 80 anys no s'ha fet servir cap arma nuclear en una guerra. Els extraordinaris esforços de Nihon Hidankyo i altres representants dels Hibakusha han contribuït en gran manera a la instauració del tabú nuclear. Per això, resulta alarmant que avui dia aquest tabú contra l'ús d'armes nuclears estigui sota pressió.
Les potències mundials s'estan modernitzant
Les potències nuclears estan modernitzant i millorant els arsenals; nous països semblen preparar-se per adquirir armes nuclears i s'estan llançant amenaces d'utilitzar-les en guerres en curs. En aquest moment de la història de la humanitat, val la pena recordar què són les armes nuclears: les armes més destructives que el món no hagi vist mai. L'any que ve es compliran 80 anys des que dues bombes atòmiques nord-americanes van matar uns 120.000 habitants d'Hiroshima i Nagasaki. Un nombre comparable va morir per cremades i lesions per radiació els mesos i anys següents. Les armes nuclears actuals tenen un poder destructiu molt més gran. Poden matar milions de persones i tindrien un impacte catastròfic al clima. Una guerra nuclear podria destruir la nostra civilització.
Durant molt de temps es va ocultar i va descuidar el destí dels que van sobreviure als inferns d'Hiroshima i Nagasaki. El 1956, les associacions locals d'hibakusha, juntament amb les víctimes de les proves d'armes nuclears al Pacífic, van formar la Confederació Japonesa d'Organitzacions de Víctimes de les Bombes A i H. Aquest nom es va escurçar en japonès Nihon Hidankyo. Esdevindria l'organització hibakusha més gran i influent del Japó.
Narges Mohammad, guanyadora del Premi Nobel de la Pau 2023
L'any passat, Narges Mohammadi va rebre el Premi Nobel de la Pau 2023. L'organització li va atorgar el premi a Mohammadi per la seva lluita contra l'opressió de les dones a l'Iran i la seva lluita per promoure els drets humans i la llibertat per a tothom. Tal com destacava l'Acadèmia, la seva valenta lluita ha comportat uns costos personals enormes. En total, el règim l'ha detinguda 13 vegades, l'ha condemnada cinc vegades i l'ha condemnada a un total de 31 anys de presó.