A les 10:15 h —les 11:15 h a Israel i a Palestina— d'aquest diumenge i després de tres hores de tensió per la suspensió temporal de l'acord perquè Hamàs no havia lliurat encara la llista dels primers tres ostatges que s'anaven a alliberar, acaba d'entrar en vigor l'anhelat alto el foc a Gaza. El govern d’Israel ha confirmat que ha rebut la llista, que conformen tres dones: Romi Gonen, de 24 anys, Emily Damari, de 28, i Doron Steinbrecher, de 31, capturades al kibbutz Kfar Aza. “D'acord amb el marc per a l'alliberament dels ostatges, l'alto el foc de la primera fase a Gaza entra en vigor", ha anunciat l'Oficina del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu. D'aquesta manera, es produeix una pausa en l'escalada de violència a Gaza, que després de quinze mesos d'ofensiva israeliana sobre l'enclavament palestí ha deixat prop de 48.000 morts, un territori assolat i el 90% de la població desplaçada.

Netanyahu havia suspès temporalment l'entrada en vigor de l'alto el foc pactat amb Hamàs, que hauria d'haver entrat en vigor aquest diumenge a les 8:30 hora local. En una compareixença davant els mitjans, el portaveu militar israelià Daniel Hagari havia assegurat que l'Exèrcit continuaria atacant Gaza fins que rebessin la llista. De fet, hi ha hagut vuit morts i 25 ferits en l'enclavament palestí en les últimes hores, informa Reuters. Cap a les 9:30 hora local, Hamàs ha publicat els tres noms i, després d'una estona de màxima expectació, l'Oficina de Netanyahu ho ha confirmat i ha donat per bo l'alto el foc.

El primer ministre israelià ja havia avisat una hora abans de l'entrada en vigor prevista per a l'alto el foc que el grup islamista encara no havia ofert els tres noms, per la qual cosa la treva no s'implementaria encara. "Israel no tolerarà violacions de l'acord. Hamàs és l'única responsable", han comunicat des de l'Oficina del mandatari. Des de Hamàs, per la seva part, han assegurat que estan compromesos amb l'acord d'alto el foc, i que el retard es devia a "raons tècniques sobre el terreny", sense oferir més detalls.

L'alliberament, a les 16:00 h

L'alliberament dels tres primers ostatges serà aquest diumenge a les 16:00 h, a canvi d'uns 90 presos palestins. L'exèrcit ha completat els preparatius per rebre els ostatges "amb una atenció òptima i professional i per brindar-los tot el suport necessari", segons ha expressat aquest dissabte un portaveu militar. Les tropes han establert tres ubicacions per completar l'intercanvi: la base de Re'im, l'encreuament de Kerem Shalom i el d'Erez. També han preparat i un equip de metges, psicòlegs i psiquiatres per oferir a un tractament preliminar als alliberats abans de portar-los als hospitals, on es reuniran amb familiars, un procés que s'estima que durarà al voltant de dues hores.

Primera fase: intercanvi gradual de presos i ostatges

Com a part de l'acord, el grup hauria d'haver lliurat ahir, abans de les 16.00 hora local, la llista amb els noms dels tres ostatges israelians que seran alliberats avui, el primer dia de la treva, a canvi d'uns 90 presoners palestins en presons d'Israel. El Ministeri de Justícia d'Israel va publicar poc després d'aprovar l'acord una nova llista amb 737 presoners palestins que seran alliberats. En la primera fase de l'acord, Israel i Hamàs han acordat un alto el foc de sis setmanes, en les quals es produirà un intercanvi gradual de 33 ostatges israelians per més de 1.900 presos palestins. També es donarà llum verda per a l'entrada d'uns 600 camions amb ajuda humanitària i combustible a tota la Gaza i la rehabilitació d'hospitals.

Mediació internacional

Durant aquelles sis setmanes tindran lloc a més les negociacions per a una segona fase de la treva, en la qual es completaria l'alliberament de tots els segrestats israelians a Gaza i s'establirien les bases del final de la guerra oberta en aquest nou esclat de l'històric conflicte palestino-israelià. En la mediació han participat QatarEgipte i els Estats Units, representants dels quals s'han reunit al Caire i supervisaran el desplegament i compliment de l'acord. A les recents reunions han assistit també representants d'Israel i de l'Autoritat Nacional Palestina, que governa en parts de la Cisjordània ocupada. Les reunions s'havien donat en un "ambient positiu" i hi ha hagut "consens", segons han expressat fonts coneixedores de tot en EFE.

Llargues cues de camions amb ajuda humanitària a Rafah

Centenars de camions amb ajuda humanitària fan cua front en el costat egipci de l'encreuament fronterer de Rafah, que connecta Gaza amb el territori d'Egipte, en espera que se'ls permet entrar en la Franja després de l'inici aquest diumenge de l'alto el foc entre Israel i Hamàs. Fonts oficials egípcies indiquen que els camions transportaran aliments i subministraments bàsics, inclosa aigua potable, material sanitari i higiènic i tendes de campanya, i destaquen que molts d'ells porten diversos dies aparcats en una zona pròxima al pas. A més de l'ajuda humanitària, desenes de cisternes amb combustible esperen també en el costat egipci per a entrar en la Franja a través dels passos de Rafah o Kerem Shalom, aquest últim connecta Israel amb el sud de l'enclavament palestí.

Primeres dimissions: el ministre de Seguretat, Itamar Ben Gvir

El ministre israelià de Seguretat Nacional i líder del partit Poder Jueu, el colon d'extrema dreta Itamar Ben Gvir, ha anunciat abandona oficialment la coalició de govern i que els seus sis diputats del partit han presentat cartes de dimissió després d'aprovar-se l'acord d'alto el foc a Gaza i l'alliberament d'ostatges. Al costat de Ben Gvir, el ministre de Patrimoni, Amichai Eliyahu i el ministre de Néguev, Galilea i Resiliència Nacional, Yitzhak Wasserlauf, han presentat les seves cartes de renúncia al primer ministre, Benjamin Netanyahu, i “a partir d'ara, el partit Poder Jueu no és membre de la coalició”, diuen en un comunicat.

També han abandonaran la Knesset (Parlament) els parlamentaris Zvika Fogel, Limor Són Har-Melech i Yitzhak Kroizer. En una carta a Netanyahu, citada pel Times of Israel, Ben Gvir es vana dels seus “assoliments significatius”, però es queixa del que qualifica d'“acord de rendició al terrorisme”. L'alto el foc constitueix “una victòria total del terrorisme”, declara Ben Gvir, afegint que “no tenim intenció de treballar per a enderrocar al govern que vostès dirigeixen, però en qüestions ideològiques votarem segons la nostra concepció i la nostra consciència” segons aquest mitjà.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!