L'entrada al Panteó d'Agripa, un dels monuments més emblemàtics d'Itàlia, deixarà de ser gratuïta i partir d'aquest dilluns 3 de juliol s'implementarà un cost d'entrada de 5 euros. Aquesta decisió, presa pel Ministeri de Cultura d'Itàlia, té com a objectiu recaptar fons per a diverses finalitats solidàries i de manteniment del monument. Fins ara, el Panteó havia estat una de les poques atraccions a la capital italiana que oferia accés gratuït, el que convertia aquest monument en una de les atraccions més visitades de tota la ciutat eterna.

El ministre de Cultura italià, Gennaro Sangiuliano, va explicar recentment que els ingressos generats amb les entrades es destinaran a menjadors socials, així com a la realització d'obres de reestructuració i manteniment de l'edifici. També s'ha planejat establir un museu a la part posterior del Panteó, la qual cosa requeriria una inversió significativa. "És un motiu ètic, si alguna cosa té valor, ha de tenir un preu", va afirmar el ministre Sangiuliano per justificar la introducció del cost d'entrada. La discussió sobre la implementació d'una tarifa per ingressar al Panteó d'Agripa, el monument romà més ben conservat del món que posteriorment va ser convertit en l'església de 'Santa Maria ad Martyres' i lloc d'enterrament dels reis italians, s'havia mantingut durant anys.

El 70% dels ingressos obtinguts de les entrades seran destinats al Ministeri de Cultura, encarregat de la neteja i conservació del monument, mentre que el 30% restant anirà als arques de la Diòcesi romana. Aquesta última entitat utilitzarà part dels fons per a accions benèfiques i per al manteniment d'altres temples. Les persones que estaran exemptes de pagar l'entrada seran les mateixes que es beneficien de la gratuïtat en altres museus i monuments d'Itàlia, com els menors de 18 anys i les persones amb discapacitat. D'altra banda, grups com els joves de fins a 25 anys tindran l'opció d'adquirir una entrada reduïda per només 2 euros.

És important destacar que l'accés per al culte i les activitats religioses al Panteó seguirà sent gratuït, igual que per al personal religiós i els treballadors laics, incloent-hi els guàrdies de les Tombes Reials situades al monument.

El Panteó, que ha resistit pràcticament intacte durant més de dos mil·lennis, és el resultat de la remodelació que l'emperador Adrià va dur a terme entre els anys 118 i 125 d.C. sobre un temple original erigit pel general Marc Agripa entre el 25 i el 27 a.C. L'any 608 d.C., el Papa Bonifaci IV va transformar l'edifici en un temple cristià, dipositant al seu interior els restes de nombrosos màrtirs. El Panteó és una de les destinacions turístiques més destacades a causa de la seva monumentalitat, la seva imponent cúpula i la seva ubicació al cor de la Ciutat Eterna. A més, alberga les tombes de figures importants de la història, com el reconegut pintor renaixentista Rafael i els reis d'Itàlia Víctor Manuel II, el seu fill i successor Humbert I de Savoia, i la reina Margarida.