Nova polèmica amb Josep Borrell. L'alt representant de la Unió Europea per Afers Exteriors i Política de Seguretat ha rebut novament crítiques per la seva política en conflictes internacionals. Aquest cop pel conflicte entre Kosovo i Sèrbia. De fet, Borrell no ha estat el principal protagonista de la polèmica, sinó que ho ha sigut el portaveu del seu comissionat, Peter Stano.
Concretament, l'eurodiputat dels Verds (el mateix grup parlamentari europeu del qual forma part Esquerra Republicana) Reinhard Bütifoker ha acusat l'exministre espanyol de fer "polítiques fallides" amb el conflicte entre els dos països dels Balcans. Bütifoker considera que segueix una política "molt esbiaixada i injusta", ja que considera que el portaveu de Borrell afavoreix Sèrbia en unes declaracions del passat dijous a la Comissió Europea. "Abraça el govern serbi autoritari i critica i sanciona Kosovo", assegura l'eurodiputat en un tuit.
La UE acusa Kosovo de mostrar-se "incapacitat" per actuar de forma europea
De fet, Stano va acusar Kosovo, en una roda de premsa, de "mostrar incapacitat per comportar-se d'una manera europea" i ha explicat que la UE ha introduït "unes certes mesures contra el govern de Kosovo per la seva falta d'habilitat per començar a actuar de manera europea i prendre mesures per a la desescalada".
Així mateix, s'ha negat a dir el mateix sobre Sèrbia, i l'acusen de desestimar la carta dels principis polítics dels Estats Units i la Unió Europea per l'apaivagament de Sèrbia.
Carta a Borrell
De fet, Borrell va rebre una carta el passat dijous firmada per 56 polítics que instava l'alt comissionat europeu a canviar l'enfocament de la relació amb Kosovo i Sèrbia. La carta també va ser rebuda pel secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, i al secretari de Relacions Exteriors del Regne Unit, James Cleverly.
El mateix Stano va assegurar que Borrell respondria per carta les demandes dels 56 polítics i eurodiputats, malgrat recordar que les polítiques europees es decideixen per "unanimitat dels 27" i que la Unió Europea és un "facilitador imparcial" en el diàleg entre Sèrbia i Kosovo.
Tot i això, el portaveu de Borrell ha explicat que els 27, juntament amb els Estats Units, podrien "introduir les mesures necessàries contra Sèrbia" si els 27 consideren que no fa res per desescalar la situació. "El que la UE espera de totes dues parts és un comportament europeu per tractar de trobar solucions", atès que tots dos volen unir-se a la UE, va assenyalar el mateix portaveu.
Les tensions entre Kosovo i Sèrbia han anat augmentant els darrers mesos a causa d'un conflicte a la seva frontera al nord del país kosovar. El motiu ha sigut a l'expiració el passat 1 d'agost del 2022 del període de validesa d'onze anys dels documents per a automòbils amb la placa de l'antiga República iugoslava de Sèrbia. Així mateix, cal recordar que Sèrbia no reconeix la independència de Kosovo i, per això, els kosovars van mobilitzar part de les seves tropes a la frontera amb Sèrbia dies abans d'acabar el període d'acord. Qui tampoc reconeix la independència són Rússia, la Xina i l'estat espanyol, mentre que la gran majoria de països de la Unió Europea sí que la reconeix.